NATO šalje pomoć Crnoj Gori u gašenju požara

Region
NATO šalje pomoć Crnoj Gori u gašenju požara
NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u gašenju požara, slanjem kanadera, saopšteno iz Alijanse.

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u gašenju požara, slanjem kanadera, saopšteno iz Alijanse.

Iz tog saveza kazali su Dnevnim novinama da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u zemlji, prenosi RTCG.

"To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRČ). Zahtev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjjeduju takav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći", rekao je NATO zvaničnik.

Na području tivatske opštine, zbog požara u Zabrđu kod Obosnika, postoji mogućnost ponovne evakuacije, saopštio je Direktorat za vanredne situacije, prenosi RTCG.

"Od ponoći je aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat. Nemaju informaciju o trenutnom broju vozila i službenika na terenu. Postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva", saopštio je Direktorat. Kako se navodi, aktivni su požari na Rosama i Rtu Veslo kod Herceg Novog pod kontrolom.

"Aktivan je od ponoći požar na Obosniku. Požar je zahvatio šumu. Nisu ugroženi stambeni objekti ni stanovništvo. Službi zaštite i spašavanja Herceg Novi asistiraju kolege iz Službe zaštite i spašavanja Tivat i DVD Krtoli", navode iz Direktorata. Kad je riječ o barskom području, trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu.

"Požar je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti", navode iz Direktorata, i ističu da nema trenutno nema aktivnih požara u Ulcinju.

Na teritoriji budvanske opštine trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom, nema aktivnih požara na području Kotora, dok ekipe i dalje dežuraju u Bigovi. Na Cetinju su aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini, kao i u Nikšiću i okolini i Danilovgradu.

"Nije ugroženo stanovništvo ni stambeni objekti", navode iz Direktorata.

Ne propustite