Da biste pobijedili podočnjake, najvažnij je da otkrijete njihov uzrok

Zdrav život
Da biste pobijedili podočnjake, najvažnij je da otkrijete njihov uzrok
Objavite rat vrećicama i tamnim kolutovima oko očiju.

Suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju. Podočnjaci su glavni krivci za “komplimente” tipa “izgledaš tako umorno i iscrpljeno”. Stoga objavite rat vrećicama i tamnim kolutovima oko očiju. Da biste pobijedili podočnjake, prvi i najvažniji korak je da otkrijete njihov uzrok.

Ako ste, na primjer, večer proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se garantovano probuditi s podočnjacima, ma koliko se naspavali tokom noći.

- Razlog je osmoza. Voda uvijek putuje iz dijelova tijela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gde ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to da li je riječ o soli iz suza ili o soli iz slanog umaka - pojašnjava dermatolog Valeri Goldburt. Stoga i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gdje je koža nježna i tanka pa na nju najviše utiče protok tečnosti u organizmu. Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom, zatim pušenja i pretjerivanja s alkoholnim pićima. Pušenje i izloženost UV zracima slabe kolagen i uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.

Lijekovi

Ako ste alergični na polen, uzimajte antialergijsku terapiju. U otklanjanju alergijskih podočnjaka mogu vam pomoći nesedativni lijekovi za alergiju koje možete kupiti u apotekama i bez recepta. Mnogi ljudi ni ne znaju da alergije takođe izazivaju vrećice ispod očiju.

Ne propustite