Novi Travnik: U toku testiranje prve bh. haubice

Bosna i Hercegovina
Novi Travnik: U toku testiranje prve bh. haubice
To je jedina ozbiljnija proizvodnja koja se dogodila nakon rata u BiH.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović je kazao kako je "Bratstvo" Novi Travnik u sklopu programa "Opremi i obuči" 1997. - 1998. proizvelo jedan kontingent haubica, ali samo za potrebe OS BiH, tada Vojske Federacije. - To je jedina ozbiljnija proizvodnja koja se dogodila nakon rata u BiH.

“Bratstvo” Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH.
U Novom Travniku u toku testiranja prve bh. haubice

Direktor BNT Novi Travnik Adis Ikanović potvrdio je kako je u tijeku provođenje probnih testiranja prve bh. haubice na poligonu u Novom Travniku, ali da ništa više o detaljima tih aktivnosti ne može iznositi u javnost, prenosi fokus.ba. - Ispitivanja se rade na našem poligonu i ništa više o tome ne možemo reći - kazao je Ikanović.

Direktor BNT-a naglasio je kako će se navedena aktivnost nastaviti i u idućih pola godine jer je riječ o vrlo kompliciranim zadacima. Inače, za početak srpnja najavljeno je poligonsko ispitivanje gađanjem iz haubice H-155 mm i H-122 mm. Riječ o oružju koje je gotovo u potpunosti bh. proizvod jer je sve, osim kamiona i računalne opreme za navođenje, proizvedeno u Novom Travniku.

Tim potezom "Bratstvo" daje novi zamah namjenskoj industriji u BiH. Riječ je o NATO-ovu kalibru artiljerijskoga naoružanja. To je oružje koje ima automatski punjač sa šest granata, koji s posebnom vrstom streljiva ima domet od 40 km. Ima, također, informacijski sustav navođenja, što znači da može automatski zauzeti elemente za gađanje, koje dobiva elektroničkim putem. Vozilo je opremljeno GPS sustavom i daje svoju lokaciju elementima u elektroničkom izviđanju bojišta.

Prednost bh. haubice je u tome što će biti za oko 20% jeftinija od konkurencije i stajat će oko milijun maraka. Prva bh. haubica u međuvremenu je dobila konkurenciju. Srbija je nedavno predstavila svoje "najmoćnije artiljerijsko oružje" - haubicu "Aleksandar".

BH. i srbijanska haubica imaju dosta sličnih karakteristika, bar prema onim podacima koji su dostupni javnosti i praktično će biti konkurencija kada je riječ o prodaji na svjetskom tržištu.

Bilo je tu nekoliko i narudžbi iz inozemstva, kao, primjerice, iz Srbije i Gruzije, a kupci su tražili minobacače. Posebno je zanimljiva narudžba iz Gruzije nakon rata s Rusijom 2008./09., gdje je proizvedeno 20 višecjevnih raketnih bacača - tvrdi Ahatović.

Ne propustite