Yildirim: Mediji su heroji noći 15. jula, bili su glas naroda i demokratije

Svijet
Yildirim: Mediji su heroji noći 15. jula, bili su glas naroda i demokratije
Premijer Repubike Turske, Binali Yildirim istaknuo je da su lokalni mediji

Premijer Repubike Turske, Binali Yildirim istaknuo je da su lokalni mediji zaslužni što prošlogodišnji pokušaj državnog udara nije uspio, obraćajući se sinoć domaćim i stranim medijima iz 50 zemalja povodom obilježavanja prve godišnjice od pokušaja državnog udara u ovoj zemlji.
Yildirim je naglasio da su u noći 15. jula 2016.godine, kada se dogodio pokušaj državnog udara u Turskoj, lokalni mediji promijenili kurs državnog udara i sudbinu Turske, čime su, kako je ustvrdio „položili test“, javlja reporterka Fene iz Ankare.

"Mediji su bili heroji te noći, bili su glas naroda i demokratije", poručio je.

Po njegovim riječima, mediji su imali najveći utjecaj na događaje te noći, ocijenivši da je zahvaljujući pravilnom izvještavanju spašena država.

Yildirim smatra da je ključni momenat za spas države bio kada se predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pojavio uživo u jednoj TV emisiji i pozvao ljude da izađu na trgove i ulice.

"Datum 15. juli nije samo dan kada je propao državni udar, to je i dan kada su ljudi imali jaku vjeru i ljubav prema svojoj državi, zastavi i naciji. To je pobeda golorukih protiv tenkova i oružja, neviđena, bez presedana", kazao je Yildirim.

Na skupu u Ankari nazvanom po novinaru Mustafi Cambasu, koji je prilikom prošlogodišnjih nemilih događaja izgubio život, Jildirim je domaćim medijima uručio nagrade za najbolje priče, videopriloge i fotografije iz tog perioda.

Zahvalio se kako lokalnim, tako i međunarodnim medijima, i svima onima koji doprinos dali dijeleći tačne informacije putem društvenih mreža i interneta.

Obraćanje Yildirima domaćim i stranim medijima i dodjela nagrada jedna su u nizu manifestacija kojima se u Turskoj ove sedmice obilježava prva godišnjica pokušaja državnog udara, za kojeg okrivljuju pristalice FETO organizacije predvođene Fetullahom Gulenom.

 

Fena

Ne propustite