U Ljubinjama očajna situacija : Stanje na terenu je katastrofalno, ma užasno, haos živi!

Crna hronika
U Ljubinjama očajna situacija : Stanje na terenu je katastrofalno, ma užasno, haos živi!
Dodao je da je teren nepristupačan, a vatra se dodatno rasplamsava nošena jakim vjetrom.

Na području ljubinjske opštine, u rejonu sela Bančići, jučer je izbio požar koji se proširio i sada je požarna linija dugačka tridesetak kilometara.

Prema riječima Miodraga Ilića, komandira vatrogasne jedinice Ljubinje, ugrožena su sela Mišljen i Mrkalji, gdje je situacija eskalirala, te sela Pustipusi i Obzir.

 

- Situacija na terenu je katastrofalna, ma užasna, haos živi. U zaseoku Šehići, i pored velikih napora vatrogasaca, mještana, pripadnika MUP-a, Civilne zaštite, šumara, izgorjela je stara napuštena kuća. Gašenje nam otežava jak vjetar i nepristupačan teren. Pomoć smo zatražili od Vlade RS, ali i od kolega iz susjednih opština. Trebinjski vatrogasci su nam bili ponudili pomoć, međutim zbog požara na njihovoj teritoriji su spriječeni da nam pomognu - rekao je Ilić i dodao da su im kolege iz Trebinja pružile pomoć u tehnici, dostavivši im 15 naprtnjača.

Kako smo saznali, u pomoć vatrogascima su pritekli i zaposleni u opštinskoj upravi, s načelnikom Darkom Krunićem, kako se ne bi ponovila situacija od prethodnog požar kada je, nakon što je vatra izmakla kontroli, izgorjela štala i pomoćni objekati, te više grla krupne i sitne stoke u rejonu Bančića.

Tripo Ćuk, komadir TVJ Trebinje, potvrdio nam je da je situacija na teritoriji trebinjske opštine u rejonu sela Orašje I Čavaš, gdje se vatra proširila iz ljubinjske opštine, za sada stabilna.

- Krak požara, koji je zahvatio područje ljubinske opštine, noćas se spustio do sela Orašje i Čavaš u Popovom polju, ali je vatra zajedničkim snagama vatrogasaca i mještana odbijena od kuća - istakao je Ćuk.

 

Dodao je da je teren nepristupačan, a vatra se dodatno rasplamsava nošena jakim vjetrom.

- Situacija je za sada stabilna, vatra je trenutno iznad sela, gdje ju je nemoguće gasiti. Ipak, sve se može promijeniti u trenu, ukoliko vjetar okrene na sjeverni pravac postoji opasnost da se vatra opet približi kućama i zato su naše dvije ekipe i mještani u pripravnosti - kaže Ćuk, dodajući da će, ukoliko bude potrebno, u odbranu sela biti uključeni i pripadnici Civilne zaštite i drugih službi.

Ne propustite