MOŽDA I NIJE TAKO STRAŠNO: Što znači ako vaše dijete laže?

Mame i bebe
MOŽDA I NIJE TAKO STRAŠNO: Što znači ako vaše dijete laže?
Naravno da ćete dijete učiti da je laganje ružno, da se to ne smije, jer svaka laž ima svoju posljedicu, no što kada bi vam rekli da su najnovija istraživanja pokazala kako je izuzetno dobro da vaše dijete počne lagati što prije.

Naravno da ćete dijete učiti da je laganje ružno, da se to ne smije, jer svaka laž ima svoju posljedicu, no što kada bi vam rekli da su najnovija istraživanja pokazala kako je izuzetno dobro da vaše dijete počne lagati što prije. Aha - baš to kažu jer kako je laganje neizostavna faza odrastanja koju je doslovno nemoguće izbjeći što se prije s tim pomirite to je bolje i za vaše živce, ali i za vaš ponos!

Jer kako ste se veselili njihovim prvim riječima i ponosili ako su one došle ranije nego kod drugih vršnjaka, isto vrijedi i za male laži. To nisu velike okrutne laži, to je čisto izvrtanje istine u pokušaju da se dijete ili pohvali nečim što ga potajno veseli ili da vas iz čiste fore malo prevesla.

Koliko je to dobro u njihovom razvoju istražio je Keng Lee, profesor psihologije na sveučilištu u Torontu koji je svoje istraživanje proveo na velikom broju djeca u dobi od dvije pa nadalje godina, a rezultati su pokazali da čak 30 posto dvogodišnjaka koji se već znaju verbalno izražavati, pomalo lažu. Postotak raste kod djece nešto starije dobi pa tako barem 50 posto klinaca u dobi od tri godine već voli malo zastraniti s istinom, a čak 80 posto četverogodišnjaka i petogodišnjaka doslovno uredno laže skoro svaki dan.

 I neka lažu, neka izmišljaju, jer to su ionako sitne, bezazlene laži od kojih nitko neće stradati, a koje ustvari znače da njihova mašta radi sto na sat.

Zapravo, kako je to ovaj stručnjak objasnio - laganje nije jednostavno, jer svaka laž uključuje dva vrlo važna momenta. Prvi je taj da dijete mora znati razlučiti što onaj kojem laže ima u svom umu, odnosno što on zna ili ne zna, a što se stručno naziva teorijom uma. Djeca koja su počela lagati, time pokazuju kako je ta njihova sposobnost razvijena, odnosno znatno razvijenija od djece koja još nisu počela sa svojim sitnim muljanjem. Druga važna stavka još je i važnija. Ona se naziva izvršnom funkcijom, a znači da dijete ima razvijenu sposobnost planiranja i izbjegavanja neželjenih situacija, što znači da su mali lažovi zapravo snalažljiviji od djece koja još uvijek govore isključivo istinu, prenosi index.hr.

Ipak najbitnije je da naučite svoju djecu da razlikuju laž i istinu, kao i da se istina uvijek više cijeni!

Ne propustite