ŽIVOTNA PRIČA/ ALDIN HALILOVIĆ ZA NOVI.BA: Ako imaš posao ili zanimanje i želiš raditi zašto onda otići?

Bosna i Hercegovina
ŽIVOTNA PRIČA/ ALDIN HALILOVIĆ ZA NOVI.BA: Ako imaš posao ili zanimanje i želiš raditi zašto onda otići?
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari jučer je obilježena 22. godišnjica nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i ukop identificiranih žrtava jula 1995. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica  - Potočari jučer je obilježena 22. godišnjica nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i ukop identificiranih žrtava jula 1995. godine. 

Dan poslije komemoracije, sve je mirno, a  život u Srebrenici teče uobičajnim tokom. 

Mi smo razgovarali sa dvadesettrogodišnjim Aldinom Halilovićem koji je sa nama podijelio svoju životnu priču, a osvrnuo se i na život mladih u Srebrenici. 

20170711-114428

"Aldin Halilović je momak koji je odrastao u Srebrenici, moja životna priča je veoma duga, ali pokušat ću da vam opišem. Imam 23 godine, rođen sam u Mađarskoj. Nakon nekog vremena provedenog tamo moji roditelji su odlučili da se vrate u Bosnu, tačnije u Vozuću. U Vozućoj sam završio prvi razred osnovne škole i proveo siromašno djetinjstvo, jer moji roditelji nisu imali posaom niti bilo kakvo mjesečno primanje. " - počinje svoju priču  Aldin za Novi.ba, te nastavlja: 

"Nakon završenog prvog razreda moji roditelji su odlučili da se vratimo u Srebrenicu gdje sam nastavio školovanje. U Srebrenici živim od 2003. godine i moja porodica i ja živimo isključivo od poljoprivrede i malina. U Srebrenici sam završio osnovnu i srednju školu i upisao Pravni fakultet koji sam morao napustiti zbog finansijskih problema. Sada radim u obližnjoj hladnjači." 

Aldina smo pitali i o suživotu mladih u Srebrenici.

"Suživot mladih u Srebrenici se može opisati na jedan poseban način. Mislim da se ovdje većina mladih ne mrzi, jer zajedno smo odrasli i vjerovatno ćemo zajedno živjeti. Mladi se ovdje druže zajedno,  čak imamo 2 ili 3 mješovita braka."

Aldin još dodaje da je bio uključen u projekte sa ljudima druge nacionalnosti. 

Aldin radi u hladnjači i bavi se poljoprivredom i stočarstvom.

Na pitanje koliko se pažnje posvećuje mladima u Srebrenici, Aldin je kazao: 

"Što se tiče pažnje posvećene mladima u Srebrenici mislim da je na jako niskom nivou zbog toga što mladi koji nemaju poznanstvo ili tzv. štelu sa ljudima na funkcijama ne mogu dobiti niti završiti baš ništa, a pogotovo posao."

Kratko smo se i osvrnuli na danas popularni trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, pa tako i Srebrenice, a Aldin je imao jasnu poruku:  "Ako imaš posao ili zanimanje i želiš raditi zašto onda otići? "

 

Iako je morao napustiti Pravni fakultet i uprkos teškoj situaciji u kojoj su bili on i njegova porodica, Aldin nije odustao, ostao je u Srebrenici i svojim primjerom, trudom i radom dokazuje da je moguće graditi život u ovoj opštini. 

 

 

 

Ne propustite