VELIKA TAJNA NEKADAŠANJE JUGOSLAVIJE: Jednog muškarca je Čolić toliko volio da mu je posvetio pjesmu!

Nostalgicno
VELIKA TAJNA NEKADAŠANJE JUGOSLAVIJE: Jednog muškarca je Čolić toliko volio da mu je posvetio pjesmu!
Brojni kultni izvođači širom Jugoslavije pjevali su Titu, iako se mnogi od njih danas baš i ne ponose tom činjenicom

Brojni kultni izvođači širom Jugoslavije pjevali su Titu, iako se mnogi od njih danas baš i ne ponose tom činjenicom.

Vjerovatno omiljeni pjevač Jugoslavije Zdravko Čolić, ponos Sarajeva, otpjevao je pjesmu ''Druže Tito, mi ti se kunemo'', zbog koje i danas mnogi osjete naboj emocija.

''Druga Tita sam volio i nikad to nisam krio. To je bilo takvo vrijeme, bio sam mlad i čast mi je bila pjevati za njega. Ne sjećam se kada sam zadnji put otpjevao 'Druže Tito, mi ti se kunemo', ali to ne znači da se stidim te pjesme. Ne stidim se ni toga što sam volio Tita, niti što smo se Lokice i ja slikali s Titom i njegovim pudlicama'', pričao je slavni pjevač za hrvatske medije godinama kasnije. 

Šest republika, šest glavnih gradova i jedna ogromna država, otvorile su mnoštvo mogućnosti za ''kulturni bum'' pa mnogi ovo doba pamte kao period najkvalitetnije muzike i najboljih filmova.

Tita su opjevali i Đorđe Balašević, Tereza Kesovija, Neda Ukraden, Indexi, Yu Grupa, Meri Cetinić, Generacija 5 i mnogi drugi i sve te pjesme ostale su da žive kao poruka ljubavi voljenom predsjedniku.


Jugonostalgija i dalje traje

Stariji se sa sjetom sećaju, a mlađi zamišljaju ono o čemu im se toliko puta pričalo - vrijeme kada su svi narodi Jugoslavije disali kao jedan, družili se na radnim akcijama, roštiljali za Prvi maj, išli u Trst po farmerke, putovali širom bivše Juge ka Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku ...

Način da doživite to vrijeme jeste da krenete tragom države svih naroda i narodnosti, obiđete Višegrad, Trebinje, Sarajevo, Dubrovnik, Mostar, bez obrzira da li želite da se podsjetite svoje mladosti ili da iskusite duh jugoslovenstva.

 

(Srbija Danas)

Ne propustite