Hiljade učesnika: Marš mira iz Nezuka krenuo prema Potočarima (FOTO)

Aktuelno
Hiljade učesnika: Marš mira iz Nezuka krenuo prema Potočarima (FOTO)
Pješački pohod "Marš mira Nezuk-Potočari" jutros u 09.00 sati krenuo je iz Nezuka u Potočare.

Pješački pohod "Marš mira Nezuk-Potočari" jutros u 09.00 sati krenuo je iz Nezuka u Potočare.

Predsjednik Pododbora "Marš mira" Munir Habibović kazao je da je krenulo pet i po hiljada učesnika te da se tokom dana očekuje još veći broj ljudi koji će se pridružiti koloni.

Za učesnike "Marša" će tokom trajanja pohoda dva puta dnevno biti dijeljeni voće i voda, a osigurane su i cisterne s vodom na određenim mjestima. Prvi i drugi dan organizacija pomozi.ba osigurala je za učesnike sendviče, jogurte i vodu, a treći dan Udruženje građana Podrinja organizira večeru.

Kolona učesnika tokom tri dana koliko traje "Marš mira" prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Na potezu od Nezuka kao polazišta, pa do Potočara kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Pješački pohod se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a".

Dolazak učesnika "Marša mira" u Memorijalni centar je planiran 10. jula u 17.00 sati, a nakon njih stići će i kolona bajkera i biciklista.

Ne propustite