LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Mobiteli zrače jednako kao sunce!

Porodica i zdravlje
LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Mobiteli zrače jednako kao sunce!
“Provođenje četiri dana zaredom ispred ekrana koji odašilja štetne plave zrake jednako je kao 20 minuta izloženosti suncu”.

Već ste upoznati s posljedicama koje sunce ostavlja na koži ako se dovoljno ne štitite. Ali, čini se kako su pametni telefoni i računala jednako opasni za kožu i traže istu zaštitu, upozoravaju stručnjaci.

“Provođenje četiri dana zaredom ispred ekrana koji odašilja štetne plave zrake jednako je kao 20 minuta izloženosti suncu”, kaže dr. Howard Murad.

Od tih štetnih posljedica možete se zaštititi luteinom, sastojkom koji se nalazi u nekim kremama za sunčanje, ali i voću poput goji bobica. Kako bi zorno dočarao važnost konzumacije luteina, dr. Murad uperio je plavo svjetlo na bijelu karticu. Zatim je ispred kartice stavio dozu luteina, nakon čega se plavo svjetlo više nije projiciralo na karticu, prenosi Net.

Plavo svjetlo iz ekrana potiskuje proizvodnju melatonina, ali i prodire duboko u pore kože, oštećujući kolagen, hijaluronsku kiselinu te elastin. Preporučuje se smanjiti svjetlinu ekrana kako bi se smanjio učinak plavih zraka.

Ne propustite