UPRAVNI ODBOR SINDIKATA BHRT-a traži ostavku generalnog direktora, najavili krivične prijave i niz mjera

Bosna i Hercegovina
UPRAVNI ODBOR SINDIKATA BHRT-a traži ostavku generalnog direktora, najavili krivične prijave i niz mjera
Zbog teške situacije u kojoj se nalazi BHRT i činjenice da radnicima nisu isplaćena primanja, te da se doprinosi ne uplaćuju već nekoliko godina, a menadžment u isto vrijeme ne nudi nikakva rješenje, Upravni odbor Sindikata odlučio je da pokrene niz mjera.

Zbog teške situacije u kojoj se nalazi BHRT i činjenice da radnicima nisu isplaćena primanja, te da se doprinosi ne uplaćuju već nekoliko godina, a menadžment u isto vrijeme ne nudi nikakva rješenje, Upravni odbor Sindikata odlučio je da pokrene niz mjera. 

Danas su izdali saopštenje u kojem navode svoje zahtjeve čiji je cilj  pokretanje procesa kojim će BHRT konačno početi da se oporavlja, ali u i konačnici utvrđivanje odgovornosti za ovu očajnu situaciju. 

"Tražimo trenutnu smjenu generalnog direktora, njegovih pomoćnika, savjetnika direktora i cjelokupnog menadžmenta te pokretanje pitanja njhove odgovornosti. Sadašnje stanje u kući apsolutan je dokaz nesposobnosti i nezainteresovanosti te rukovodeće strukture i nepostojanja bilo kakve vizije daljeg upravljanja kućom. Jedina vizija generalnog direktora, pomoćnika, savjetnika, koordinatora, i ostalih bliskih menadžmentu jeste ostanak na njihovim pozicijama uz bezobrazno i neprihvatljivo visoke plate za jednu firmu koja je pred raspadom. Smatramo da ničim ne mogu opravdati dalji ostanak na svojim funkcijama i ogromna primanja u trenutku kad je kuća na rubu kolapsa. Iako je stanje u kući alarmantno, generalni direktor, uz krajnje ignorantski odnos prema uposlenicima, ne pokazuje nikakvu spremnost za dijalog, osim sa ljudima koji su spremni da bespogovorno krajnje poltronski i bez riječi podržavaju njegova objašnjenja za tešku situaciju." - navodi se u saopštenju. 

Odlučili su pokrenuti i krivične prijave protiv generalnog direktora: 

"Pokrenućemo pojedinačne krivične prijave protiv generalnog direktora i njegovih saradnika zbog niza protivzakonitih radnji koje su počinili u prethodnih nekoliko godina, od neispunjavanja obaveza prema uposlenicima do neuplaćivanja poreza i doprinosa u posljednje dvije godine. Krivične prijave biće podnesene uz stručnu pomoć pravnih stručnjaka sindikata kojem pripadamo - SPDS-a."

U saopštenju se dalje navodi da se od Upravnog odbora BHRT-a zahtijeva revizija ugovora  koje su različiti sastavi menadžmenta i upravnih odbora BHRT-a zaključili sa firmama i pojedincima van kuće po svim osnovama u posljednjih deset godina.

Također, traži se da novi Upravni odbor BHRT-a pokrene niz ranije najavljenih mjera za naplatu dugovanja od entitetskih emitera.

"Zahtijevamo od poslanika u Parlamentu da više ne izvode predstave za javnost o tobožnjoj borbi za interese jednog naroda s jedne, i navodnu punu podršku jedinstvu BHRT-a, s druge strane. Kao medijski uposlenici nismo spremni prihvatiti tu tobožnju rovovsku borbu čiji je jedini cilj prikupljanje poena u javnosti. Zahtijevamo hitan dijalog i rješenja za opstanak javnih emitera, a ne praznu podršku od koje samo pojedini politički krugovi imaju korist. Ne prihvatamo činjenicu da poslanici, koji spadaju u red najplaćenijih u Evropi, nisu u stanju riješiti nijedno ključno pitanje za čitav svoj mandat ili čak i na duži period. Priča o nedostatku političke volje ne može biti nikakav argument za nerad. Pozivamo naše članstvo i sve druge uposlenike koji su spremni boriti se za svoja prava da se što prije pripreme za najradikalnije mjere u nastavku borbe za spas BHRT-a i da budu spremni podnijeti posljedice te borbe.  "- stoji u saopštenju. 

 

 

Ne propustite