Pogledajte kako se slavi 20 godina od kako se Hong Kong vratio Kini (VIDEO)

Pogledajte kako  se slavi 20 godina od kako se Hong Kong vratio Kini (VIDEO)
Hong Kong je postao kolonija Britanske imperije nakon prvog opijumskog rata koji je trajao od 1839–1942.

Prošlo je tačno 20 godina od kada je Hong Kong vraćen Kini, odnosno, od kada su se oslobodili britanske kolonizacije. Ovaj dan pobjede za njih, između ostalog, obilježili su vatrometom koji je trajao više od 20 minuta.

Kinezi su danas možda najsrećnija nacija na svijetu!
 

Hong Kong je postao kolonija Britanske imperije nakon prvog opijumskog rata koji je trajao od  1839–1942. U doba Drugog svjetskog rata, tokom rata na Pacifiku bio je okupiran od strane Japana. Godine 1945. Britanija je ponovo uspostavila svoju vlast do 1997., kada je Kina ponovo uspostavila suverenitet.

Regija je tokom kolonijalnog doba prihvatila politiku minimalne intervencije vlasti pod etikom pozitivnog neintervencionizma. To razdoblje snažno je uticalo na aktuelnu kulturu Hong Konga, koji se često opisuje kao mjesto gdje “Istok susreće zapad”, koja je poprimila oblike engleske kulture.

Iako je dio Kine, Hong Kong funkcioniša kao samostalna država, sa svojim zakonima, valutom, sportskim reprezentacijama, dok prema ostatku Kine i danas postoje granični prijelazi i naplata carine.

U nastavku pogledajte kako slavi Hong Kong:

 

Ne propustite