PORTOVA GENERACIJA KOJA JE 2004. OSVOJILA LIGU PRVAKA: Gdje su članovi pobjedničke momčadi danas?

Fudbal
PORTOVA GENERACIJA KOJA JE 2004. OSVOJILA LIGU PRVAKA: Gdje su članovi pobjedničke momčadi danas?
Možda jedno od najvećih iznenađenja u novijoj povijesti Lige prvaka je osvajanje naslova od strane portugalskog Porta. U finalnoj utakmici, odigranoj 26. svibnja 2004. na AufSchalke Areni u Gelsenkirchenu, Porto je svladao francuski Monaco, 3-0, golovima Carlosa Alberta, Deca i Dmitrija Alenicheva

Možda jedno od najvećih iznenađenja u novijoj povijesti Lige prvaka je osvajanje naslova od strane portugalskog Porta. U finalnoj utakmici, odigranoj 26. svibnja 2004. na AufSchalke Areni u Gelsenkirchenu, Porto je savladao francuski Monaco, 3-0, golovima Carlosa Alberta, Deca i Dmitrija Alenicheva. Zanimljivost ovog susreta je to što su momčadi vodili tad vrlo mladi i relativno neiskusni treneri: na klupi Francuza je bio Didier Deschamps, dok je Portugalce do trijumfa vodio José Mourinho.

Od tog susreta proteklo je 13 godina. Gdje su članovi pobjedničke momčadi danas?

Vitor Baia


Baia je finale Lige prvaka doživio s 35 godina, privodeći polako svoju dugu karijeru kraju. Gotovo je cijelu karijeru proveo u Portu, tek je dvije sezone (1996.-1998.) proveo u Barceloni. S Portom je osvojio deset naslova prvaka Portugala, Ligu prvaka i Kup UEFA. Umirovio se 2007. nakon čega se uglavnom bavi humanitarnim radom.

Paulo Ferreira

Ferreira je u Portu proveo samo dvije godine, a odmah nakon osvajanja Lige prvaka, u ljeto 2004. prešao je, slijedeći trenera Mourinha, u Chelsea. Ondje je proveo devet sezone i osvojio još jedan naslov pobjednika Lige prvaka, četiri FA kupa te tri Premierligaška naslova. Od igračke se karijere umirovio 2013., a trenutno radi u Chelseau kao asistent tehničkom treneru za igrače na posudbi.

Jorge Costa

Ovaj je Portugalac također većinu karijere proveo u Portu, da bi 2005. prešao u belgijski Standard Liège. Nakon jedne sezone provedene u Belgiji, oprostio se od aktivnog igranja nogometa te se posvetio trenerskoj karijeri. Od 2006. je trenirao mnoge momčadi (Braga, Olhanense, Académica, CFR Cluj, AEL Limassol, Anorthosis, Paços Ferreira, reprezentaciju Gabona) no nije ostvario značajnije uspjehe.

Ricardo Carvalho

Carvalho je karijeru započeo u Portu, a u ljeto 2004., kao i Ferreira, slijedi Mourinha u Chelsea. Ondje je proveo šest godina nakon čega je prešao u madridski Real, a zatim u Monaco. Od siječnja 2017., ovaj je 38-ogodišnjak član kineskog Shanghai SIPG-a.

Nuno Valente

Ovaj je Portugalac karijeru započeo u Sportingu, a u Portu je proveo samo tri godine, od 2002. do 2005. Nakon Porta, još je četiri godine igrao za Everton te se konačno 2009. godine umirovio od profesionalne igračke karijere. Nekoliko je godina radio kao Evertonov skaut u Portugalu, nakon čega se vratio u Sporting, radi trenerskog posla.

Costinha

Costinha je u Portu igrao od 2001. do 2005. nakon čega je prešao u moskovski Dinamo te potom u Atletico Madrid. Karijeru je završio u Atalanti, 2010. godine. Odmah nakon umirovljenja je postavljen na direktorsku funkciju Atalante, no zbog neslaganja s ostatkom uprave već je 2011. dobio otkaz. Od 2013. se bavi trenerskim poslom u Portugalu.

Pedro Mendes

Pedro Mendes je proveo samo jednu sezonu u Portu i  to baš onu najuspješniju. Nakon Porta igrao je za Tottenham, Portsmouth i Rangerse. Posljednje dvije sezone vratio se u Portugal te igrao za Sporting i Vitoria de Guimaraes. Kopačke je objesio o klin 2012. nakon čega se potpuno povukao iz javnosti.

Maniche

Karijeru je započeo u Benfici, a za Porto je igrao od 2002. do 2005. Nakon toga je okušao sreću u Dinamu iz Moskve, Chelsea-u, Atletico Madridu, Interu, Kolnu te konačno opet u Portugalu, u Sportingu. Umirovio se 2011., a nakon toga radio kao pomoćni trener bivšem suigraču Costinhi.

Deco

Najveća zvijezda tadašnje Portove postave bio je zasigurno Deco – rođeni u Brazilac, koji je portugalsko državljanstvo dobio 2002. godine. Za Porto je nastupao od 1999. do 2004. nakon čega je četiri godine bio u Barceloni, dvije u Chelsea-u, a potom tri u klubu Fluminense. Umirovio se 2013., a 2016. je prihvatio igranje u indijskoj međunarodnoj futsal ligi, Premier futsalu.

Carlos Alberto

Ovaj je Brazilac tijekom duge karijere igrao u 15-ak različitih klubova. Od zvučnijih treba spomenuti Porto, tijekom 2004. i 2005. te Werder, od 2007. do 2010. godine. S 32 godine i dalje aktivno igra i to u brazilskom Atlético Paranaenseu.

Derlei

Brzi brazilski napadač, Derlei još je jedan od igrača koji je proveo relativno kratko vrijeme u Portu, od 2002. do 2005. Nakon toga je igrao za Dinamo iz Moskve, Benficu, Sporting, Vitóriu i Madureiru. Umirovio se i povukao iz javnosti 2010. godine.

U igru su još ulazili i Pedro Emanuel (umirovio se 2009., trenutno je trener portugalskog prvoligaša G.D. Estoril Praia), Dmitri Alenichev (nakon umirovljenja 2006. posvetio se trenerskom poslu i politici u rodnoj Rusiji) i Benni McCarthy (umirovio se 2013., a otad gradi trenersku karijeru u rodnoj Južnoafričkoj Republici).

Jose Mourinho

Trijumfalni uspon na europski vrh, bio je početak velike trenerske karijere „Special One“, Josea Mourinha. Nakon osvajanja Lige prvaka s Portom, prešao je u Chelsea, a trenirao je i Inter, Real Madrid, pa opet Chelsea. Od 2016. je na klupi Manchester Uniteda. Smatra se jednim od najuspješnijih trenera u Europi.

(nogomtne-vijesti.hr)

Ne propustite