INTERVJU/ NEJRA MLAČO, studentica sa najboljim prosjekom na Medicinskom fakultetu za Novi.ba: Uvijek sam htjela da se bavim poslom koji je human

Aktuelno
INTERVJU/ NEJRA MLAČO, studentica sa najboljim prosjekom na Medicinskom fakultetu za Novi.ba: Uvijek sam htjela da se bavim poslom koji je human
Iako je većina mladih nezadovljna situacijom u Bosni i Hercegovini, te mnogi od njih želi ići iz zemlje, ova djevojka svojim primjerom pokazuje da se radom i trudom može uspjeti.

Iako je većina mladih nezadovljna situacijom u Bosni i Hercegovini, te mnogi od njih želi ići iz zemlje, ova djevojka svojim primjerom pokazuje da se radom i trudom može uspjeti.

Nejra Mlačo je djevojka iz Visokog, koja slijedi svoje snove onako kako bi svako od nas trebao. 

Nejra je danas jedan od najuspješnijih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Godine 2015. dobila je priznanje „Ponos dekana“ kao najbolji student na prvoj godini i pohvalu kao student sa najvećim prosjekom na Medicinskom fakultetu.

 

Za Novi.ba Nejra je govorila zašto se baš odlučila za studij medicine, šta joj je motivacija prilikom učenja, te o svojim planovima za budućnost. 

 

Novi.ba: Za početak možete li nam se predstaviti, ko je Nejra Mlačo? 

NEJRA MLAČO:  Ja sam studentica treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica sam priznanja Ponos dekana kao najbolji student prve i najbolji student druge godine.  S druge strane sam kćerka, sestra, djevojka, prijatelj i to su za mene ipak najdraže titule. Živim u Visokom. Tu sam završila Osnovnu školu „Safvet-beg Bašagić“ i Gimnaziju „Visoko“.

Novi.ba: Zašto ste se baš odlučili na studij medicine? 

NEJRA MLAČO: Kroz osnovnu i srednju školu sam bila zainteresovana za različite nauke, ali je medicina uvijek bila na prvom mjestu sa svim mogućnostima koje pruža za dalje usmjerenje i usavršavanje. Uvijek kažem da sam htjela da se bavim poslom koji je human, koji će mi dati priliku da dam svoj doprinos zajednici i da to nije samo mjesto na kome dobivam platu, nego mjesto na kojem dobiva smisao sav trud, učenje i odricanje, ali to je zaista glavni razlog zašto sam se odlučila za ovaj fakultet (i opet bih istim stopama krenula da mogu vratiti vrijeme). Mislim da je mogućnost da nekom pomognemo, na kraju krajeva spasimo život, zbog znanja i vještina koje stičemo na ovom fakultetu, neprocjenjiva.

Novi.ba: Budući da veliki broj studenata Medicinskog fakulteta napušta Bosnu i Hercegovinu, po završetku studija, koji su Vaši planovi? 

NEJRA MLAČO:  Ja bih iskreno voljela da radim u svojoj državi, ali ne znam da li ću dobiti priliku za specijalizaciju i napredovanje u karijeri kao što bi mi se moglo pružiti u inostranstvu. Želja mi je specijalizacija iz Interne medicine, možda uža oblast kardiologija, angiologija.  Također voljela bih graditi karijeru profesora na nekom od kliničkih predmeta. Rano je govoriti o konačnim planovima, jedno su želje, drugo su mogućnosti, ali planiram da iskoristim sve prilike za napredovanje.

Novi.ba: Mnogo ste uložili truda i rada, a na kraju je to rezultiralo priznanjem - Ponos dekana, šta vas je motivisalo prilikom učenja? 

NEJRA MLAČO: Glavna motivacija su razlozi zbog kojih sam upisala ovaj fakultet i koje se trudim da nikad ne zaboravim. Tu je svakako i motivacija da ako sve naučim u planiranom vremenskom periodu, imat ću vremena za ljude koji su mi bitni i za odmor. Mnogo znači i imati ljude oko sebe koji pružaju podršku i puni su razumijevanja.

Novi.ba: Šta biste poručili mladim ljudima koji tek trebaju da se odluče za svoj životni poziv? 

NEJRA MLAČO:  Ne dopustite da vam drugi određuju do kojih granica možete ići u životu i šta možete ostvariti, nemojte ni sami sebe podcjenjivati, sve je moguće ako to dovoljno želite. Pametno je razmotriti savjete starijih i iskusnijih, ali na kraju, mi sami najbolje znamo i donosimo konačnu odluku kojom profesijom želimo da se bavimo. 

 

 

 

Ne propustite