'Jedan dom je izbrisan': Nakon očuha, umrla i Mahirova majka

Crna hronika
 'Jedan dom je izbrisan': Nakon očuha, umrla i Mahirova majka
Podsjetimo, Mahir je imao 14 godina kada je skočio s osmog kata nebodera u kojem je živio s majkom i očuhom.

Podsjetimo, Mahir je imao 14 godina kada je skočio s osmog kata nebodera u kojem je živio s majkom i očuhom.Nije više mogao trpjeti vršnjačko nasilje

Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca, čije je samoubojstvo u prosincu 2015. godine potreslo javnost u Bosni i Hercegovini i regiji, preminula je sinoć na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon teške bolesti, javlja Faktor.ba. 

Dječakov očuh, akademik Dubravko Lovrenović, također je preminuo od karcinoma, u siječnju ove godine. 

"Tri života u godinu dana. Jedan dom i jedna obitelj izbrisana. Da ste u spokoju i miru gdje god sad jeste, presahli od borbe za pravdu, od tuge nepreživljive. Da vaša lica budu vječna opomena ovoj šugavoj zemlji, bezakonju i sustavnom maltretiranju. I nama svima!", napisala je u utorak na Facebooku spisateljica Martina Mlinarević Sopta. 

Iako je istraga Tužilaštva KS nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi. Podsjetimo, Mahir je imao 14 godina kada je skočio s osmog kata nebodera u kojem je živio s majkom Alisom i očuhom Dubravkom Lovrenovićem. Prije toga zapalio je školsku torbu.   

mahir
Dječak je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, koja djeluje u okviru turske obrazovne ustanove Bosna-Sema, a pohađaju je isključivo djeca dobrostojećih.  


 Svemu je prethodilo brutalno vršnjačko nasilje koje je kulminiralo silovanjem valjkom za tijesto koje se dogodilo pred drugim učenicima. Roditelji su cijelu priču saznali na dan pokopa dječaka, nakon što im je Mahirov prijatelj sve ispričao.  

"Mahira su vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga tjerali da kaže: 'Ja sam gej, ja sam gej'. Njih dvojicu su natjerali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dječaka je sve snimao telefonom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imam razlog", rekao je očuh za bosanske medije nedugo nakon Mahirove smrti. 


Majka je nakon tragedije kazala da je dječak iz škole dolazio s modricama, ali se nije želio ispisati iz škole nego završiti polugodište. Ona i očuh su ga pokušavali nagovoriti da o tome govori no sve se više povlačio u sebe. Prvi koji ju je upozorio na zlostavljanje bio je nastavnik geografije koji je rekao da Mahira učenici i učenice maltretiraju i nazivaju pogrdnim imenima. Nakon što je napustio školu Mahira su, tvrdila je majka, i dalje verbalno zlostavljali putem društvenih mreža. 

Ne propustite