Najgore ulje na svijetu: Masovno se koristi, a može da izazove strašna oboljenja!

Kiosk
Najgore ulje na svijetu: Masovno se koristi, a može da izazove strašna oboljenja!
Može da izazove i zapaljenja, a prekomjerno zapaljenje u tijelu uzrokuje bilo šta - od artritisa do ozbiljnijih bolesti kao što su Parkinsonova, pa čak i šizofrenija.

Može da izazove i zapaljenja, a prekomjerno zapaljenje u tijelu uzrokuje bilo šta - od artritisa do ozbiljnijih bolesti kao što su Parkinsonova, pa čak i šizofrenija.
  

Ulje uljane repice je odavno postalo redovno na policama zdrave hrane, u velikoj mjeri zahvaljujući svojoj popularnosti koja se odvijala skoro dvije decenije. Ovo ulje ostaje veoma privlačno za potrošače i još uvijek je najpopularnije ulje za kuhanje u restoranskoj industriji.

Ovo ulje je takođe poznato po svojim prednostima kao što su smanjenje struka, zdravo srce i čistije okruženje.

Međutim, mnogi ljudi ne znaju da je ulje repice zapravo štetno po zdravlje. Biljka uljana repica (kanola) je industrijska biljka, a za proizvodnju ulja koristi se hibridna verzija uljane repice, koja prolazi kroz razne hemijske procese pre nego što se pretvori u popularno ulje.

Ulje uljane repice je nekada bilo popularno zbog njegove industrijske upotrebe, ali je njegovo konzumiranje bilo povezano sa raznim zdravstvenim problemima.

Pored toga, biljka kanola je bila jedan od prvih organizama koji su genetski modifikovani. To znači da je biljka uljana repica izložena orgromnim količinama pesticida. U skladu sa tim, u ovom članku ćemo vam navijesti nekoliko razloga zbog kojih bi ulje repice moglo biti problematično.


Ulje repice prolazi kroz obiman proizvodni proces koji uključuje hemikalije. Biljka uljana repica se pritiska da bi se izvadilo ulje. Zatim se u ulje dodaje natrijum-hidroksid kako bi se uklonile nečistoće. Poslije toga, ulje se pere i filtrira prije nego što prođe kroz proces čišćenja kako bi se uklonio miris.

"Kao i sva savremena biljna ulja, ulje repice prolazi kroz proces prerade, čišćenja i degumiranje, a sve to uključuje visoke temperature ili hemikalije sumnjive bezbijednosti. Pošto je ulje repice bogato omega-3 masnim kiselinama, lako postaje užeglo i neprijatnog mirisa kada se podvrgne kiseoniku i visokim temperaturama, mora se dezodorisati. Standardni proces dezodorizacije uklanja veliki dio omega-3 masnih kiselina tako što ih pretvara u trans masne kiseline...", citirana je Weston Price Foundation u izjavi za TheHealthyHomeEconomist.com.

Zbog toga što je prošlo kroz obimne hemijske procese, ulje uljane repice može biti zagađeno heksanom, toksičnim nusproizvodom prilikom prerade benzina, upozorili su zdravstveni stručnjaci sa Univerziteta u Berkliju.


Ulje uljane repice postaje užeglo veoma brzo. Kada se konzumira, užeglo ulje može izazvati negativne efekte na opšte zdravlje. Užeglost često ukazuje na oksidaciju.


"Znate li šta se događa kada je jabuka izložena vazduhu? Oksidacija je proces koji je pretvara u braon i čini da ona propadne. Ako jedete biljna ulja koja su već u preradi prošla kroz oksidaciju od toplote i svjetla, izlažete svoja zdrava tkiva isparljivoj susptanci koja će ih oštetiti. Oksidacija, ili užeglost, nije samo glavni doprinosilac većini degenerativnih bolesti, već takođe uzrokuje i zapaljenje. Prekomjerno zapaljenje u tijelu može prouzrokovati bilo šta, od artritisa do ozbiljnijih bolesti kao što su Parkinsonova bolest, bipolarna stanja, šizofrenija, i opsesivno kompulsivni poremećaji", navodi se u članku na FoodRenegade.com.

Nema kardiovaskularnih koristi

Suprotno popularnom uvjerenju, ulje uljane repice uopšte ne pruža kardiovaskularne koristi. Kako se navodi u članku, veći broj studija je pokazao da biljna ulja, poput ulja uljane repice, mogu zapravo da povećaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. U tom članku je takođe istaknuto da iako ulje repice može da smanji nivo lošeg holesterola, ti efekti su kratkoročni.

Organsko ulje repice se ne razlikuje

Čak i ulja uljane repice koja se smatraju organskim ipak prolaze kroz razne proizvodne procese, i možda nemaju zdraviji profil masnih kiselina u poređenju sa komercijalnim sortama.

Ne propustite