Ukoliko primijetite ovih šest problema na tijelu možda je uzrok stres

Zdrav život
Ukoliko primijetite ovih šest problema na tijelu možda je uzrok stres
Stres je danas, čega smo i svjesni, postao svakodnevna pojava, a obzirom da nam se događa stalno i svugdje, pod hitno moramo naučiti kako se nositi s njim.

Stres je danas, čega smo i svjesni, postao svakodnevna pojava, a obzirom da nam se događa stalno i svugdje, pod hitno moramo naučiti kako se nositi s njim. A to bismo za početak mogli postići redovitim vježbanjem, zdravom prehranom, spavanjem u dovoljnim količinama i općenito brigom o sebi – iznutra i izvana, kao što tvrdi zdravstvena trenerica Jackie Damboragian iz Wellness Centra Eleven Eleven dr. Franka Limpana.

A ovo je šest načina na koje stres utječe na našu vanjštinu:

1. Podočnjaci

Da, stres i loše spavanje stvaraju neugledne košarice ispod očiju, a osobe koje spavaju na trbuhu, zahvaljujući gravitaciji, s njima će imati još i većih problema.

Kako ih spriječiti: Spavajte barem osam sati svake noći. A obzirom da svjetlo s vašeg pametnog telefona nimalo ne pridonosi, prije spavanja ugasite sve elektroničke uređaje. Također, probajte u svoju rutinu uvesti šalicu bezkofeinskog čaja od kamilice, koji će vas opustiti i nakon kojeg ćete lakše zaspati.

2. Suha, perutava koža

Ako ste pod stresom, velike su šanse da uz to ne pijete dovoljnu količinu vode. Također je velika vjerojatnost da konzumirate kafu i sokove, a oni vas mogu dovesti do dehidracije. A ako vaše tijelo generalno ne dobiva dovoljnu količinu hidratacije, vaša će koža biti suha i na dodir poput oštrog papira.

Kako to spriječiti: Za početak, da, morate piti dovoljno vode – otprilike osam čaša (ili nešto više) na dan. Također, zeleni je čaj dobar odabir jer je izvor zdravih antioksidansa, baš kao i hrana koja u sebi sadrži velike količine vode (uglavnom su to voće i povrće poput krastavaca, rajčica, celera, tikvica, repe…).

3. Akne

Stres uzrokuje niz problema na koži, bez obzira na to čemu ste inače skloni – bilo da su to akne, psorijaza ili ekcem. Kad je riječ o aknama, stres otpušta kortizol, koji može zasjeniti ostale hormone u našem tijelu i zbog toga uzrokovati osip, prištiće, akne i slične probleme na koži lica, ali i tijela. Također, stres remeti ravnotežu između dobrih i loših bakterija u našim crijevima, a to se pogotovo na našoj koži odražava u obliku akni, objašnjava Damboragian.

Kako ih spriječiti: Prakticirajte duboko disanje (duboki udah koji će vaš trbuh napuniti zrakom, zadržite zrak nekoliko sekundi, a zatim duboko izdahnite) kako biste smirili anksioznost – ovo je prvo i najbolje rješenje. Također, bilo kakva vrsta meditacija će pomoći, tvrdi Damboragian. I opet, zdrava prehrana i konzumacija dovoljnih količina vode nema gdje ne pomažu, pa je tako slučaj i ovdje, a ovaj je korak jako važan zato što se naše tijelo jednostavno fizički ne može nositi sa stresom ako nema dovoljno energije, što je potpuno logično. Voće, povrće i kvalitetni proteini su krucijalni (kako bi održavali normalnu ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crijevima), a i smanjenje unosa šećera također uvelike pomaže. Također, za površinsko prikrivanje prištića, koristite korektor – ali isključivo onaj koji dolazi u tubi i koji morate istiskivati, jer ne želite istim proizvodom nekoliko puta dodirivati lice.

4. Osip

Osip je uzrokovan disbalansom bakterija u crijevima, a javlja se kad previše loših bakterija okupira crijeva i kada se stres najjače razbukta.

Kako ga spriječiti: Vježbe disanja mogu pomoći spriječiti osipe kad ste pod stresom, ali kako biste svoje tijelo držali pod kontrolom, najbolje bi bilo kontaktirati svog liječnika. Uvijek je potrebno provjeriti jesu li vam za osip potrebni i neki medicinski prepisani lijekovi kako biste dobre i loše bakterije doveli u red.

5. Crvenilo na licu

Kad ste pod stresom, obično dišete kratko i gutate vlastiti dah, zbog čega ga zadržavate na dulje vrijeme, što može uzrokovati crvenilo na licu, objašnjava kozmetička dermatologinja Doris Day.

Kako ga spriječiti: Probajte se opustiti i duboko disati, jer je to upravo suprotno od onoga što inače radite, a što uzrokuje neugodno crvenilo koje nikako ne uspijevate prikriti. Također, prirodni proizvodi za smirivanje crvenila uvijek su dobrodošli, a savjet je najbolje potražiti od liječnika.

6. Pojava sijedih vlasi (i opadanje kose)

Ako ste i prirodno skloni tome da vam kosa postane sijeda, stres može samo dodatno uzrokovati da melanin prestani funkcionirati, zbog čega će kosa brže postajati sijeda. Također, kosa vam s vremenom može postati slabija i rjeđa.

Kako to spriječiti: Sa svojim se liječnikom konzultirajte oko uzimanja biotina ili vitamina B, koji pomažu ojačati kosu. Sijede vlasi ćete teško spriječiti ako ste im skloni, ali možete koristiti hidratantne šampone kako bi kosa izgledala što ljepše i bogatije.

Ne propustite