OBRVE vam nestaju na krajevima, to nije samo estetski problem - MOŽE UKAZIVATI I NA ZDRAVSTVENI POREMEĆAJ!

Zanimljivosti
OBRVE vam nestaju na krajevima, to nije samo estetski problem - MOŽE UKAZIVATI I NA ZDRAVSTVENI POREMEĆAJ!
Kao i svaka druga stvar na našem tijelu, obrve imaju svoju funkciju - a promjene na njima mogu biti znak da nešto ne funkcioniše u organizmu

Tek mjesecima nakon toga mogu uslijediti promjene u težini, malaksalost, ispadanje kose, lupanje srca i pucanje noktiju

Kao i svaka druga stvar na našem tijelu, obrve imaju svoju funkciju - a promjene na njima mogu biti znak da nešto ne funkcioniše u organizmu. Tako ako primijetite da su vam se obrve ozbiljno prorijedile ili potpuno nestaju na vanjskim krajevima, trebali bi se uputiti liječniku, savjetuju stručnjaci.
 
Razlog za to nije briga za estetiku, već sumnja u poremećaj hormona koji vlada tijelom te uzrokuje ispadanje dlačica na tom tačno određenom dijelu lica, a povezuje se s problemima u poremećaju štinjače.

Naime, kod hipotireoze, a rjeđe kod hipertireoze, liječnici su primijetili kako i kod muških i kod ženskih pacijenata dolazi do javljanja ovog simptoma, najčešće znatno prije nego se uoče drugi znakovi poremećaja štitnjače. 
 
Tek mjesecima nakon toga mogu uslijediti promjene u težini, malaksalost, ispadanje kose, lupanje srca i pucanje noktiju, no sve bi se moglo na vrijeme spriječiti da se poremećaj u radu štitnjače otkrije ranije te se na vrijeme daje terapija, objašnjavaju endokrinolozi.

U današnje doba, kad su autoimune bolesti općenito, pa tako i poremećaj štitnjače sve češći, važno je voditi računa o vlastitom zdravlju te ne ignorirati simptome.
 
Dijagnosticiranje

Najčešće metode utvrđivanja bolesti je analiza hormona štitnjače u krvi. Ako hormoni nisu u redu, tada se obavlja ultrazvuk štitnjače. Kod prisutnih čvorova u tkivu štitnjače radi se punkcija čvorova te scintigrafija štitnjače. U nekim slučajevima problem prolazi sam od sebe, dok je u većini potrebna terapija lijekovima.
 
Kod postojanja čvorova kao i kod hipertireoze, koja se ne može kontrolirati dulje vrijeme, pristupa se operaciji štitnjače ili zračenju radioaktivnim jodom.

Ne propustite