NOVI PAZAR/Bajram u Sandžaku: Očisti ljudska srca od mržnje i zla (FOTO)

Region
NOVI PAZAR/Bajram u Sandžaku: Očisti ljudska srca od mržnje i zla (FOTO)
U Novom Pazaru i ostalim mjestima Sandžaka veliki broj vjernika prisustvovao je jutros u džamijama bajram-namazu, čime je počelo obilježavanje jednog od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanskog bajrama.

U Novom Pazaru i ostalim mjestima Sandžaka veliki broj vjernika prisustvovao je jutros u džamijama bajram-namazu, čime je počelo obilježavanje jednog od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanskog bajrama.

Centralna bajramska svečanot u Novom Pazaru održana je u Stambol džamiji gdje su ljudi od sabah-namaza došli kako bi prisustvovali vjerskom programu i klanjaju bajrama-namaza.

Nakon klanjanja sabah-namaza, u džamiji je uz učenje Kur'ana i ilahija priređen vjerski program.

Bajram-namaz u Novom Pazaru je klanjan u 5.36 sati, a bajramsku hutbu (obraćanje) i bajram namaz predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka (Islamska zajednica Srbije) muftija Hasib ef. Suljović.

On je pozvao vjernike da se raduju Bajramu podsjetivši ih da će se iskrenim vjernicima i za ovoj i budući svijet vratiti dobrom za sve ibadete (pokornost) koju su činili Bogu tokom mjeseca ramazana.

“Allah je neograničeno milostiv, kod njega ništa neće biti propušteno. Ramazan je bio iskušenje, bilo je žrtve, nadamo se nagradi. Muslimani se moraju vratiti jedinstvu. Da Allah muslimanima kako u Sandžaku tako i u ovoj državi podari više sloge, više jedinstva”, poručio je Suljović.

On je na bosanskom proučio dovu u kojoj je, između ostalog, istakao: “Allahu svemogući sačuvaj nas bogatstva bez truda i rada, uživanja bez svijesti i savjesti, obrazovanja bez odgoja, poslovanja bez etike i morala, politike bez principa i vjere bez odricanja. Allahu milostivi učini da samo tebe služimo, da istinu govorimo, da o dobru miuslimo da dobra djela činimo. Da se tuđeg prava klonimo, da kod sebe korisno znanje povećamo. Allahu oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću. Očisti ljudska srca od mržnje i zla, podari cijelom svijetu mir i milost tako ti tvoje neizmjerne dobrote i tako ti tvoje milosti u ovom velikom danu”.

Predočivši da su među muslimanima u džamiji i oni koji su došli iz Kraljeva muftija Suljović je pozvao vjernike i nadležne u državi da pomognu i omoguće muslimanima da u svojim mjestima izgrade objekte u kojima bi mogli da obavljaju molitvu.

Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) centralnu bajramsku svečanost upriličila je u Centralnoj džamiji u Tutinu.

Barjam namaz je predvodio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudić. Nakon sabah- namaza, uz prisustvo velikog broja vjernika priređen je prigodan vjerski program.

U šest opština srbijanskog dijela Sandžaka, kao i crnogorskom dijelu te regije, bajram-namaz je obavljen u više od 200 džamija i mesdžida. Istaknute bajramske čestitke na ulicama posebno dočarava bajramsku atmosferu.

Vjernici se tradicionalno nakon bajram-namaza, koji se obavlja prvog dana ovog muslimanskog blagdana, međusobno pozdrave i jedni drugima čestitaju Bajram u džamiji.

Veliki broj vjernika prisustvovao je bajram-namazu i u ostalim sandžačkim opštinama: Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Tradicionalno, nakon izlaska iz džamije, muslimani Sandžaka obilaze mezarja gdje muškarci uče Fatihu i druge sure iz Kur'ana svojim umrlima.

Prvog dana Bajrama se organizuju porodični ručkovi uz posebno pripremljenu bajramsku sofru. U Sandžaku se za Bajram spremaju tradicionalna jela poput mantija i raznih pita, birijana (pilava s mesom u tepsiji), različitih variva, te neizbježne poslastice kao što su baklave i sukani dudovi.

Tokom Bajrama, svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk.

Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze drugog i trećeg dana Bajrama.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja takođe odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

I ovog Ramazanskog bajrama u gotovo svim gradovima Sandžaka će biti organizirane bajramske svečanosti, prijemi i koncerti islamske duhovne muzike.

Ne propustite