Washington i Oregon legalizirali upotrebu marihuane

Svijet
Washington i Oregon legalizirali upotrebu marihuane
Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Washington glasali su za legalnu upotrebu marihuane pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organiziran referendum i o drugim pitanjima - legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modifikovane hrane...

Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Washington glasali su za legalnu upotrebu marihuane pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organiziran referendum i o drugim pitanjima - legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modifikovane hrane... 

Oregon i prijestonica Washington su stali na stranu lobija za legalizaciju marihuane dvije godine pošto je legalizirana upotreba kanabisa za rekreativnu svrhu u Koloradu i saveznoj državi Washington. 

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, u Distriktu Washington 65 odsto glasača podržalo je legalizaciju marihuane, a 28 odsto je bilo protiv, dok je u Oregonu ovo pitanje prošlo s 54 posto podrške, dok je 46 odsto građana bilo protiv. 

-Sve više ljudi shvata da ima logike da se podrži licenciran, reguliran i oporeziran biznis od prodaje marihuane naspram narkokartela - rekao je predsjednik grupe Industrija marihuane (MIG) Michael Elliott iz Kolorada. 

Rezultate su s oduševljenjem pozdravili građani na ulicama američke prijestonice, prenosi France Press. 

-Ovo je veliki dan u borbi protiv (trgovine) drogom u Distriktu Kolumbija - rekao je vođa kampanje Michael Burnett. 

Referendum o tom pitanju je održan i na Floridi, gdje su građani podržali upotrebu marihuane u medicinske svrhe. 

Građani Arkanzasa, Ilinoisa, Nebraske i Južne Dakote odlučivali su na referendumu o visini minimalne zarade i, prema prvim rezultatima, glasali su za njeno povećanje sa 7,25 dolara koliko sada iznosi. 

Pored glasanja za Kongres, građani Arizone su glasali o istopolnim brakovima pošto je prije pet godina ta država izmjenila ustav da bi zabranila gej brakove. 

Još jedno goruće pitanje stavljeno je na glasanje, a riječ je o legalizaciji abortusa. 

Prijedlog na referendumu u Koloradu da se fetus "definira kao osoba" odbijen je sa 64 posto glasova. 

I u Severnoj Dakoti glasacci su u istom procentu podrzzali legalizaciju abortusa. 

O pravu na nošenje oružja glasalo se u Alabami, Misuriju i Washingtonu s dva suprotstavljena prijedloga - prema jednom je omogućena kupovina oružja uz obavezne prethodne provjere onoga ko kupuje, a prema drugom je traženo da se upravo ta mjera ukine. 

U osam gradova je odlučivano o mjerama protiv eksploatacije nafte i gasa putem hidrauličnog razbijanja stijena koje je do sada pomogalo jačanju američke naftne industrije, ali kritičari upozoravaju na katastrofalan uticaj na životnu sredinu upotrebom te metode. 

U nekoliko gradova se odlučivalo o zabrani genetski modificirane hrane, a stanovnici Oregona i Kolorada odlučivali su o obavezi obilježavanja prehrambenih proizvoda koji sadrže genetski modifikovane organizme. 

Malo lakše pitanje imali su građani San Franciska i Berklija koji su odlučivali o uvođenju poreza od jednog centa po centilitru za zaslađene napitke što bi trebalo da bude mjera za smanjenje gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. 

Birači na Aljasci su se izjašnjavali o prijedlogu da se zabrani vađenje ruda ako to ugrožava divlje losose, prenosi Tanjug. 

U državi Mejn na Istočnoj obali birači su odgovarali na pitanje da li treba zabraniti mamljenje medvjeda, a posebno kad je riječ o upotrebi hladne pice i krofni kao mamaca. 

Ne propustite