ČULI STE ZA JO-JO EFEKT DIJETE – Evo kako ga izbjeći

Praktična žena
ČULI STE ZA JO-JO EFEKT DIJETE – Evo kako ga izbjeći
Ovaj fenomen povezan je sa promjenama u metabolizmu, a sada je otkriveno i šta izaziva te metaboličke promjene.

Sigurno ste barem jednom čuli za fenomen jo-jo efekta dijete – pridržavali ste se jelovnika, smršali, a onda povratili kilograme, ili se čak i dodatno ugojili. Ovaj fenomen povezan je sa promjenama u metabolizmu, a sada je otkriveno i šta izaziva te metaboličke promjene.

Istraživanja rađena u Izraelu su pokazala da je za jo-jo efekat “kriv” jedan zaboravljeni organ u tijelu, koji ima gotovo istu težinu kao jetra i smješten je u donjem dijelu crijeva. U pitanju je mikrobiom, tačnije skup mikroba kojih ima više nego naših ćelija i koji ima stostruko više gena i enzima sposobnih da vare hranu i regulišu naš metabolizam i imunološki sistem.

Zato, da biste izbjegli jo-jo zamke pazite na svoje mikrobe kad se vraćate na normalnu ishranu poslije dijete. Hranite ih velikom količinom vlakana i hranom bogatom polifenolima, koja podrazumijeva voće i povrće, orašaste plodove, sjemenke, maslinovo ulje, kafu, crnu čokoladu, čašu crnog vina. Ako želite dugoročno da smršate, najbolji pristup je izbjegavanje brzinske dijete i brojanje kalorija. Umjesto toga, jedite raznovrsnu hranu i mnogo vlakana, a vaši mikrobi će se pobrinuti za ostalo.

Ne propustite