Sami napravite 100 % prirodan osvježivač prostora s eteričnim uljima

Praktična žena
Sami napravite 100 % prirodan osvježivač prostora s eteričnim uljima
Mnogi proizvodi sadrže ftalate.

Poznato je da ftalati ometaju proizvodnju muškog spolnog hormona, testosterona, i povezuju se s reproduktivnim abnormalnostima – prenatalno izlaganje ftalatima povezano je sa smanjenjem testosterona i malformacijama genitalija. Izlaganje ftalatima u zatvorenim prostorima također je povezano s alergijama i astmom.

 

Mnogi proizvodi sadrže ftalate - opasne hemikalije za koje se zna da uzrokuju hormonsku neravnotežu, reproduktivne probleme i abnormalnosti kod fetusa. Štoviše, nezavisno ispitivanje NRDC-a provedeno na 14 uobičajenih osvježivača zraka, od kojih niti jedan nije naveo ftalate na popisu sastojaka, otkrili su ove kemikalije u 86 posto (12 od 14) testiranih proizvoda, čak i kod onih koje se oglašavaju kao "prirodni".

 

Ftalati se koriste u mnogim uobičajenim potrošačkim proizvodima - za omekšavanje plastike u dječjim igračkama, u lakovima za nokte, parfemima i osvježivačima zraka. Kod uporabe osvježivača zraka, ftalati se oslobađaju u zrak gdje se mogu udahnuti ili apsorbirati kroz kožu. Jednom kada te kemikalije uđu u krvotok, mogu poremetiti razinu hormona i izazvati druge zdravstvene probleme.

 

Osvježivači zraka nisu rješenje za lošu kvalitetu zraka i ne mogu zamijeniti dobru ventilaciju. Najbolje je rješenje otvoriti prozore kako biste dobro prozračili prostoriju ili ventilatori za održavanje cirkulacije zraka. A umjesto osvježivača sa štetnim ftalatima, napravite 100 % prirodan osvježivač zraka koji će dezinficirati prostor i osvježiti zrak uz pomoć eteričnih ulja.

Osvježivač zraka s eteričnim uljima i štapićima

Sastojci:

- štapići za roštilj
- 70 %-tni alkohol
- 30 kapi e.u. mandarine
- 20 kapi e.u. limuna
- 20 kapi e.u. bergamota
- 20 kapi e.u. prave lavande

U staklenu posudu (sličnu vazi) nakapajte eterična ulja i dodajte malo alkohola. Protresite bočicu i ubacite štapiće za roštilj – i to je to!

 

Ne propustite