POLITIČKI ANALITIČAR ALMIR TERZIĆ ZA NOVI.BA: Aleksandar Vučić će se pokušati nametnuti kao lider Balkana

Bosna i Hercegovina
POLITIČKI ANALITIČAR ALMIR TERZIĆ ZA NOVI.BA:  Aleksandar Vučić će se pokušati nametnuti kao lider Balkana
U beogradskoj Palati Srbija večeras će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

U beogradskoj Palati Srbija večeras će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

Politički analitičar Almir Terzić za Novi.ba govorio je o budućoj saradnji BiH i Srbije, te šta BiH može očekivati od novog predsjednika Srbije.

 

NOVI.BA: Šta BiH može očekivati od novoizabranog predsjednika, u smislu saradnje i odnosa dviju država?

ALMIR TERZIĆ: Sasvim je sigurno da će se Aleksandar Vučić pokušati nametnuti kao lider Balkana kako bi pokušao ojačati poziciju Srbije i pokazati EU da je Beograd glavni pregovarač na ovim prostorima. To treba promatrati i kroz inicijativu o carinskoj uniji Zapadnog Balkana. Jasno je da će to biti teško realizirati u slučaju da politika u Albaniji ostane na istom fonu nakon prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 25. juni, čija se Vlada tome usprotivila, a umnogome će ovisiti i od ponašanja Hrvatske u čitavom tom procesu, odnosno hoće li se umiješati kako bi se to zaustavilo. 

Što se tiče uloge Vučića prema dešavanjima u BiH vjerujem kako on neće napraviti niti jedan pogrešan potez koji bi značio osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH ili onaj koji bi bio usmjeren u miješanje u unutrašnje stvari BiH. Bar će tako biti slika koju će vidjeti EU i svijet. Ali, mislim kako nedostaje takvih stvari i na djelu posebno kada je u pitanju utjecaj Vučića na političke predstavnike RS-a u BiH. Ako Vučić želi Zapadni Balkan u EU onda je nedvojbeno da dio tog procesa bude i BiH, a on kao predsjednik Srbije može pomoći da se otkoče procesi koji znače prvenstveno aktiviranje MAP-a za BiH kada je u pitanju NATO i ispunjavanje uslova za kandidatski status BiH u EU jer su predstavnici iz RS-a u tome sada glavni kočničari.

Dakle, sve do momenta dok BiH i Srbija ne potpišu i ratifikuju sporazum o granicama, imovinsko-pravnim odnosima, vraćanju imovine bh. kompanija u Srbiji Vučićeva podrška BiH bit će samo deklarativna. 

Dobro je da je Vučić zagovornik bolje povezanosti infrastrukturalno sa BiH, kroz izgradnju brze ceste od Beograda do Sarajeva, ali u većoj-manjoj mjeri i tu je on trasirao glavnu rutu dionice za koju se zna da je već sa srbijanske strane kod Dobruna (Višegrad) spoj sa BiH. I u tom segmentu se Vučić već nameće kao lider Balkana koji trasira sva dešavanja, pa i kada su u pitanju putevi. 

Ali, sasvim je sigurno da će sa Vučićem biti bolje sarađivati nego sa Tomislavom Nikolićem. Vučić za razliku od Nikolića nije odbijao doći u Sarajevu ili druge dijelove BiH. Očekujem da će stoga prvi gest Vučića kao predsjednika Srbije biti posjeta Srebrenici i Potočarima. Vjerujem kako bi na taj način, u toj ulozi pokazao da želi promjene u dosadašnjim odnosima na najvišem nivou, šefova država (predsjednika). 

viber-image1

Novi.ba na licu mjesta: Sve spremno za večerašnju inauguraciju Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije

 

NOVI.BA: Možete li napraviti paralelu između Vučića kao premijera i ono što se očekuje od njega kao novog predsjednika?

ALMIR TERZIĆ: Ne može se očekivati da Vučić predsjednik bude drugačiji od Vučića premijera. Zapravo Vučić će biti i predsjednik i premijer. Teško je očekivati da će bilo ko na poziciji premijera moći parirati Vučiću. Njegova snaga u Srbiji i dalje će biti dominantna kao predsjednika i putem Vlade Srbije.

viber-image

Novi.ba na licu mjesta: Aleksandar Vučić, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović

Ne propustite