PROMJENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Novi prestolonasljednik moderno lice koje mijenja zemlju

Svijet
PROMJENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Novi prestolonasljednik moderno lice koje mijenja zemlju
Mlađim generacijama koje su zasićene starijim kraljevima i prinčevima, ben Salmanov uspon dolazi kao nada da se ova konzervativna zemlja polako mijenja.

Mlađim generacijama koje su zasićene starijim kraljevima i prinčevima, ben Salmanov uspon dolazi kao nada da se ova konzervativna zemlja polako mijenja.


Kralj Saudijske Arabije Salman imenovao je u srijedu svojeg sina Muhameda (31) novim prestolonasljednikom umjesto svog rođaka Muhameda ben Najefa, koji je smijenjen.
 
Prema kraljevskom ukazu, mladi Muhamed ben Salman imenovan je pomoćnikom premijera. Prince bin Salman je trenutačno zamjenik prestolonasljednika, koji će također nastaviti obnašati dužnost ministra obrane (trenutačno najmlađeg na svijetu s ovom funkcijom), a mnogi ga vide kao zaštitno lice moderne Saudijske Arabije koja će se težiti otvoriti svijetu.

On je i jedan od stupova "Vizije 2030", dugoročnog ekonomskog programa Kraljevine koja se želi osamostaliti u smislu potreba za naftom. Princ je već popularan zbog reformi kojima želi oživjeti neučinkovitu državnu birokraciju.

arabija4
 
Postavši važna ličnost saudijskog kraljevstva, Muhamed ben Salman potvrđuje svoj streloviti uzlet otkad je imenovan ministrom obrane, potom pomoćnikom prestolonasljednika, ubrzo nakon što je njegov otac zasjeo na prijestolje početkom 2015., nakon smrti njegova polubrata Abdulaha,prenosi Jutarnji.

Mladi ga vole jer se nadaju da će donijeti moderniju Saudijsku Arabiju, već se sprijateljio s Amerikancima

Independent.co.uk ipak podsjeća na međunarodne kritike koje su ga dočekale zbog njegove uloge i krvavih intervencija u jemenskom građanskom ratu. Ipak, mlađim generacijama koje su zasićene starijim kraljevima i prinčevima, ben Salmanov uspon dolazi kao nada da se ova konzervativna zemlja polako mijenja.
arabija2
 
Njegov mlađi brat Khaled, za kojeg se tek nagađa da je u 20-im godinama, ranije je bio pilot, a početkom godine je imenovan američkim ambasadorom za Saudijsku Arabiju. Prve najave da bi upravo ben Salman mogao preuzeti važnu ulogu u Kraljevini došle su kad je otputovao s delegacijom koja je u ožujku posjetila administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok smijenjeni Nayef nije bio pozvan.

Saudijska Arabija taj je susret smatrala prekretnicom u odnosima dvaju zemalja, s kojom vidi "suradnju u borbi protiv ISIL-a". Ubrzo je i Trump posjetio njih.
 
Voli putovanja i skupe stvari, druži se sa slavnim osobama iz cijelog svijeta

Mohammed ben Salman ima raskošan stil života. Jednom prilikom je tako otkupio jahtu "Serenu" od ruskog tajkuna Yurija Schefflera, za koju je, prema izvještaju The New York Timesa, iskeširao bijesnih 500 milijuna eura.

U svojim putovanjima i susretima s političarima, poduzetnicima i slavnim osobama obišao je cijeli svijet, a u lipnju 2016. godine susreo se s vlasnikom Facebooka Markom Zuckerbergom.

Saudijska Arabija protiv Katara: Je li na pomolu novi rat u kojem će glavna meta biti Iran?

arabija1

Kako bismo vam bolje približili što se trenutačno događa (i) sa Saudijskom Arabijom, Antun Masle napisao je 11. lipnja opsežnu analizu situacije na Bliskom istoku koju preporučujemo za čitanje.

1217595-ap-salman-ls-s

- Pomiče li se rat na Bliskom istoku prema Srednjem istoku? Hoće li doći do rata između dviju prebogatih arapskih kraljevina Saudijske Arabije i Katara, pod pretekstom financiranja ISIL-a, Al-Kaide i ostalih vahabističkih glavosječa u ratovima u Siriji i Iraku .

Ne propustite