Sedam vrsta GLAVOBOLJE- šta ih uzrokuje i kako ih liječiti

Porodica i zdravlje
Sedam vrsta GLAVOBOLJE- šta ih uzrokuje i kako ih liječiti
Najgora vrsta glavobolje je zasigurno migrena, no i dalje se sa sigurnošću ne zna što je uzrokuje

1. Migrena
Najgora vrsta glavobolje zasigurno je migrena. Dogodi se vrlo iznenadno te može dovesti do mučnine, zamućenja vida te bola u želucu. Jednostavni pokreti mogu čak dovesti do pogoršanja stanja.
Ne može se sa sigurnošću reći što uzrokuje migrene, no, stres, nervoza, nepravilna ishrana i nedostatak sna mogu pogoršati simptome. Ako se migrena ne liječi, može trajati i do tri dana.

Kada dobijete migrenu, probajte ležati s mokrim ručnikom na glavi u zamračenoj sobi kako biste ublažili simptome. Ako to ne pomaže, trebali biste popiti ibuprofen, no prvo se svakako konzultirajte s liječnikom.

2. Cluster glavobolja
Cluster glavobolja poznata je i kao Hortonova glavobolja. Riječ je glavobolji čija je razina boli vrlo približna onoj kakvu uzrokuje migrena. Razlika je u tome da je ta vrsta glavobolje kraćeg trajanja te je sezonska. Upravo se zato često miješa sa simptomima alergije ili stresa.

Naleti boli često se osjete oko očiju, čela, sljepoočnica i nosa. Ova glavobolja pojavljuje se dnevno u rasponu od nekoliko sedmica ili pak mjeseci.
Iako uzrok još uvijek nije poznat, postoje posebni lijekovi koje liječnici mogu preporučiti kako bi se bol ublažila.

3. Hormonalna glavobolja
Estrogen igra veliku ulogu kod žena kada su glavobolje u pitanju. Tako može utjecati na kemikalije u mozgu koje se povezuju s glavoboljama. Što je niža razina estrogena, to je razina boli jača.

Takvu glavobolju žene mogu osjetiti na početku menstrualnog ciklusa. Također, žene je mogu zadobiti tijekom prijelaznog razdoblja netom prije menopauze jer tada dolazi do fluktacije hormona.

Bol kod te glavobolje mogu ublažiti joga, odmornost odnosno naspavanost te lijekovi koje liječnici mogu preporučiti. Jednom kada se razina hormona stabilizira, glavobolje bi trebale biti blaže.

4. Glavobolja izazvana stresom
Ova je vrsta glavobolje umjerena te čak i blaga u usporedbi s migrenom. Bol se može osjetiti iza očiju, oko čela te u vratu. Razlog je stezanje mišića u tim područjima.

Tako ovakve glavobolje uzrokuju emocionalni stres, upalu sinusa, umor, prehladu ili gripu te čak naprezanje očiju zbog prečestog gledanja u ekran.

Liječiti se može pomoću ibuprofena ili aspirina, a druge opcije liječenja uključuju tehnike upravljanja stresom i tehnike relaksacije.

5. Glavobolja izazvana kofeinom
Frustrirajuće je da zapravo kofein može liječiti i izazvati glavobolju. Čak i neki lijekovi za glavobolje sadrže kofein. To je sastojak zbog kojeg lijek brže i efektivnije počinje djelovati, što je prednost jer znači da možete uzeti manju dozu.

Međutim, ako pacijenti pretjeraju s korištenjem takvih lijekova, može doći do ponovne glavobolje. Također, kombiniranje lijekova koji sadrže kofein s pićem ili hranom koji ga isto sadrže nije dobra ideja jer povećava šanse za razvitak glavobolje.

 

6. Hronična dnevna glavobolja
Osobe s kroničnim dnevnim glavoboljama pate od njih čak 15 dana u mjesecu. Ovo stanje zapravo ne karakterizira samo jedna vrsta glavobolje, već se radi o više vrsta glavobolja koje se skoro pa dnevno pojavljuju.
Jedan od najčešćih oblika ove glavobolje naziva se transformirana migrena. To je neprekidna migrena koja postaje sve učestalija. Kada situacija postane ozbiljna, glavobolju je vrlo teško liječiti.

Najbolje je posavjetovati se s liječnikom jer je riječ o vrlo specifičnom stanju. Alternativni načini liječenja uključuju akupunkturu, masažu i određene dodatke prehrani.

7. Sinusna glavobolja
Ovu glavobolju zna biti teško razlikovati jer je vrlo slična migrenama i glavoboljama koje uzrokuje mentalno ili emocionalno naprezanje. Bol se najčešće osjeti na prednjem dijelu glave i na licu. Do ove vrste glavobolje dolazi kada se sinusi upale oko obraza, nosa i očiju.

Bol često započne ujutro te traje sve do popodneva. Obično se uz sinusnu glavobolju pojave nazalna začepljenost ili curenje nosa ili pak prehlada.

Najbolji je način liječenja tretiranje onoga što uzrokuje upalu, a to je najčešće ili prehlada ili alergija. Od pomoći može biti i ovlaživač zraka koji bi trebao biti u onoj prostoriji u kojoj provodite najviše vremena. Kao i kod drugih glavobolja, joga, meditacija, tehnike relaksacije i upravljanja stresom također pomažu.

Ne propustite