Vaše godine otkrivaju na koji zdravstveni pregled trebate otići

Porodica i zdravlje
Vaše godine otkrivaju na koji zdravstveni pregled trebate otići
Preventivni pregled sprječava pojavu bolesti.

Žene jednom godišnje trebaju uraditi PAPA test kako bi se na vrijeme uočile eventualne promjene na grliću maternice. Muškarci trebaju jednom mjesečno sami pregledajuti testise zbog prevencije raka prostate, a posle 50. godine trebalo bi jednom godišnje da idu i na preglede debelog crijeva.

Preventivni pregled sprječava pojavu bolesti i omogućava otkrivanje oboljenja u najranijoj fazi, kada su najveće mogućnosti za izlječenje.

"Svako jednom godišnje treba da se podvrgne sistematskom pregledu koji podrazumijeva nekoliko osnovnih testova koji otklanjaju sumnju na rak. Treba uraditi i analizu krvi da bi se provjerio nivo gvožđa i funkcija tiroidne žlijezde. Ako neko ima genetsku predispoziciju za kardiovaskularne bolesti, ako puši, ima prekomjernu težinu, dijabetes ili visok pritisak, ljekar će predložiti da se uradi i EKG", kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista Doma zdravlja Voždovac.

 

Od 20. godine

Povjeravajte nivo holesterola u krvi. Jednom godišnje posjetite zubara, a ako imate problema sa vidom i očnog doktora. Žene bi trebale jednom mjesečno pregledati dojke.

Od 30. godine

Treba provjeriti nivo lipida u krvi jer je povećana količina masnoća glavni uzrok nastanka ateroskleroze, koja izaziva srčana oboljenja. Ako je rezultat normalan, uraditi kontrolu za godinu dana. Žene bi pored pregleda, trebale uraditi i ultrazvuk dojki.

Od 40. godine

Na preglede kod očnog ljekara treba ići svake dvije godine. Posle 45. obavezno uraditi detaljan pregled na glaukom. Krvni pritisak kontrolira se svake godine. Ukoliko je nekome nivo holesterola i dalje u normali, treba ga provjeriti svakih pet godina. Bar jednom u pet godina obaviti kompletan sistematski pregled. Već od 40. godine sve žene bi trebalo jednom godišnje da idu na mamografski pregled dojki, piše Blic.

Od 50. godine

Treba uraditi kompletan sistematski pregled i vakcinirati se protiv gripa. Žene jednom godišnje treba da idu na mamografiju. Na svaka tri mjeseca provjeravati nivo šećera u krvi. U menopauzi se povećava rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze i zato obavezno treba uraditi test gustine kostiju. Tako se može utvrditi stepen rizika od nastanka osteoporoze i preloma kostiju. Jednom godišnje treba uraditi EKG. Takođe, uradite i kolonoskopiju, pregled debelog crijeva kojim se otklanja rizik od razvoja polipa ili karcinoma.

 

Ne propustite