NAUČNICI OTKRILI: Evo zašto letenje avionom nije zdravo

Porodica i zdravlje
NAUČNICI OTKRILI: Evo zašto letenje avionom nije zdravo
Putnike u avionima bi trebalo upozoriti na zdravstvene probleme.

Ovo istraživanje je sprovedeno na više od 200 aviona i pokazalo je povezanost između isparavanja u avionima i zdravstvenih problema nastalih zbog vazduha u kabinama letjelice.

Naučnici sa Univerziteta Stirling otkrili su uzrok glavobolja i vrtoglavica, kao i problema sa disanjem i vidom, koji se javljaju kod posade u avionima. 

Prema istraživanju koje je obavljeno na Stirlingu otkrili su i uzrok hroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica, pa do problema sa disanjem i vidom.

Naime, putnike u avionima bi trebalo upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni vazduh u avionu može prouzrokovati ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail. 

- Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i vazduha u avionima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tečnosti koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji ima posledice -, rekla je dr Susan Mikelis.


Istraživači su analizirali dvije posade aviona koje su imale problema sa štetnim parama u avionu. U jednoj posadi, njih 65% imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u avionu u kojem je curilo ulje, 75% posade imalo je neke od simptom.

Naučnici tvrde kako su najveći uzroci takozvanog aerotoksičnog sindroma organofosfatne hemikalije koje se koriste u mlaznim motorima.

Ne propustite