Kako se osloboditi MENSTRUALNIH GRČEVA?

Zdrav život
Kako se osloboditi MENSTRUALNIH GRČEVA?
Menstrualni grčevi nisu istog intenziteta svakog mjeseca. Jedan mjesec grčevi mogu biti slabiji ili gori nego prethodnog ili sljedećeg mjeseca. Zavisi od ovulacije. Nezavisno od jačine grčeva, neugodnost u vezi s tim može tih nekoliko dana učiniti još težim. Postoji nekoliko načina koji vam mogu olakšati bolne menstruacije.

Menstrualni grčevi nisu istog intenziteta svakog mjeseca. Jedan mjesec grčevi mogu biti slabiji ili gori nego prethodnog ili sljedećeg mjeseca. Zavisi od ovulacije.  Nezavisno od jačine grčeva, neugodnost u vezi s tim može tih nekoliko dana učiniti još težim. Postoji nekoliko načina koji vam mogu olakšati bolne menstruacije.

Najčešći metod koji najbrže oslobađa od bolova je uzimanje analgetika (BRUFEN, BARALGIN…). Za instant olakšanje da, ali redovno uzimanje nije preporučljivo. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija takvih lijekova može negativno uticati na sposobnost žene da zatrudni.


Da bi bili sigurni, razmislite o prirodnim, domaćim metodama oslobađanja od menstrulnih grčeva. Postoji mnogo lakih, efektnih i sigurnih metoda koje možete primjeniti za ublažavanje bolova. Domaći lijekovi nisu samo za redukciju menstrualnih tegoba, nego isto tako redukuju ili čak potpuno eliminišu stres, depresiju, anksioznost itd.

Evo nekoliko načina da se ublaže menstrualni grčevi i simptomi kao što su bol u leđima, gubitak apetita, prejedanje, iscrpljenost i pad imuniteta. Ove domaće lijekove žene obično počnu uzimati par dana prije  i nastavljaju do kraja ciklusa.

Zdrava ishrana:  Obratite pažnju na ishranu  i zbjegavajte ili smanjite hranu koja može biti doprinos lošem stanju i konzumirajte hranu koja sadrži širok spektar nutrijenata, kojima se poboljšava djelovanje karlice.

Istraživanja pokazuju da namirnice bogate arahidonskom kiselinom mogu pojačati grčeve, stoga je treba izbjegavati. Ova hrana uključuje mliječne prozvode,  zasićene masti i hranu životinjskog porijekla.  Umjesto toga, radije konzumirajte namirnice kao što su losos, tunjevina, skuša ( sadrži linolensku kiselinu),  zdrave masne kiseline  koje pomažu da se mišići opuste. 

Slikovni rezultat za orasi sjemenke

Orasi i sjemenke kao što su lan, bundeva, susam i sjemenke suncokreta mogu  pojačati lučenje prostaglandine (hormon koji utiče na kontrakcije). Uključite voće, povrće i držite se podalje od obrađene hrane. Povećajte unos hrane bogate kalcijumom,  jer unošenje kalcijuma pomaže smanjenju menstrualnih grčeva. Unos hrane bogate kalcijumom  nam je potreban svaki dan, i to, minimum 800 miligrama dnevno.

Birajte hranu bogatu magnezijumom, jer pomaže ublažavanju grčeva na dva specifična načina. Magnezijum pomaže poboljšanju tonusa mišića i prirodno djeluje na opuštanje mišića. On takođe pojačava sposobnost tijela da apsorbuje kalcijum. Magnezijumom su bogati spanać, jogurt, sušeno voće, pasulj i grašak. Medicinski ekspeti preporučuju 500-1000 mg magnezijuma svaki dan od 15 - og dana menstrualnog ciklusa, sve dok menstruacija ne počne. 

Vježbanje: Svi znamo da vam je tokom grčeva jedino na pameti kako uletjeti u krevet i pokušati se opustiti, ali mirovanje i sjedenje ustvari može zgrčiti mišiće još više i izazvati još više bola u stomaku i natkoljenicama. Budite aktivni prije početka menstruacije. Lagane vježbe će olakšati menstrualne grčeve oslobađajući endorphin (hormon sreće) u vaš sistem, a endorphin je poznat kao prirodni analgetik. Kad je nivo endorfina visok, to vašem tijelu pomaže da bol redukuje i da se vi osjećate bolje. Dakle, razmislite malo o nekim blagim vježbama.

Prvi korak:  Brzo hodanje,  trčanje na traci, vožnja bicikla ili plivanje, bilo koja vrsta aerobika, najmanje tri puta nedjeljno po 30 minuta će vam biti i te kako od koristi. Radite lagano, uživajte i zapamtite - treba da opustite i tijelo i um.  Ne iscrpljujte se previše na ionako iscrpljeno tijelo i um..

Probajte jednostavne vježbe:  Postoji mnogo jednostavnih vježbi koje će da ubrzaju cirkulaciju krvi i da istegnu vaše napete mišiće,  podižući nivo endorfina u organizmu.  Probajte lagane kardio vježbe, vježbe istezanja ili jogu. Vježbanje će vam pomoći da zategnete mišiće i da se lakše nosite sa svim vrstama bola.

Neko vrijeme su radjena istraživanja na temu domaćih lijekova koji su tokom godina pomagali ženama u oslobađanju od bolnih menstrualnih grčeva:

Vruća obloga: Napunite bocu vrućom vodom i stavite je na dio stomaka gdje osjećate najjači bol. To će vam opustiti mišiće i ublažiti ili potpuno eliminisati grčeve. Ako se ne osjećate ugodno sa bocom na stomaku, probajte na stomak staviti peškir natopljen u vruću vodu. Iscjedite višak vode prije nego stomak prekrijete peškirom.


Topla kupka: Napunite kadu toplom vodom i sipajte morsku so i sodu bikarbonu. Ostanite u kadi najmanje 20 minuta. Opustiće vam mišiće i takođe ublažiti grčeve.

Koristite đumbir i bosiljak: Usitniti komad đumbira, dodati u šolju prokuvane vode,  a zatim ostaviti par minuta. Procijeđeni napitak piti tri puta na dan, po mogućnosti poslije jela. Možete dodati med ili šećer.  Isto tako, u prokuvanu vodu dodajte lišće bosiljka. Ohlađen napitak uzimajte svaki sat po šolju. Kofeinska kiselina, koju sadrži bosiljak, eliminiše bol, ublažava neprijatnost u stomaku i smanjuje menstrualne grčeve.

Povezana slika


Konzumirajte metvicu:  Nije preporučljivo za one koji pate od zeludačne kiseline. Metvica takođe oslobađa menstrualnih grčeva. Pijte čaj od metvice.

Pijte biljni čaj: Popijte jednu do dvije šolje čaja od đumbira ili čaja od origana ili čaj od malina .

Dodajte cimet: Dodajte pola kafene kašičice cimeta u šolju mlijeka. Mlijeko pijte po mogućnosti ujutro ili neposredno pred odlazak  na spavanje. Protiv-upalna svojstva cimeta pomažu u redukciji menstrualnih tegoba.


Više vode: Konzumiranje velikih količina vode mnogo pomaže. Spriječava dehidraciju, koja može pojačati grčeve.

Više tekućine: Što više limunade,  biljnog čaja,  supe ili bilo koje druge tople tekućine unosite u organizam, ne samo da će tijelo biti hidrirano, nego će pojačati protok krvi, što opušta mišiće. Pijte sok od ananasa. Ananas sadrži bromelain, koji opušta mišiće.

Izmiksajte sok: Kombinujte krastavac, repu, šargarepu i peršun i pripremite sok.  Za najbolje rezultate,  sok uzimajte 2-3 dana prije početka menstrualnog ciklusa.

Nisu  svi domaći lijekovi učinkoviti za svakog. Provjerite koji je od njih najbolji za vaš organizam i koji će vas osloboditi bolova.  Kombinujte ih zdravom ishranom, vježbom,  sa mnogo odmora i um bez stresa. Više ne bi trebalo biti komplikovano nositi se sa mjesečnim posjetiocem, ni psihički, ni fizički. 

Ne propustite