BOLI VAS GLAVA? Ovo su iznenađujući okidači za glavobolju

Porodica i zdravlje
BOLI VAS GLAVA?  Ovo su iznenađujući okidači za glavobolju
Opuštanje spada u kategoriju onih stvari koje nam pomažu da glavobolja prođe.

Stručnjaci kažu da ukoliko ne uzimamo dovoljno tečnosti tokom dana, utječemo da se krvni sudovi u mozku smanjuju, a time se smanjuje i snabdjevenost mozga krvlju i kiseonikom, što dovodi do glavobolje.

Ovo je lista pomalo iznenađujućih okidača za glavobolju.

Opuštanje

Kazali bismo da opuštanje spada u kategoriju onih stvari koje nam pomažu da glavobolja prođe, ali istraživanja pokazuju suprotno. Ako vas vikendima boli glava, to je vjerovatno zbog toga što imate veoma stresan posao, a vikendom dok odmarate nivo hormona opada, što izaziva brzo otpuštanje neurotransmitera koji šalju impulse krvnim sudovima da se skupljaju i šire, što izaziva glavobolje. Stoga, ne čekajte vikend da se opustite, radite to svakodnevno kad god uhvatite malo vremena, upišite časove joge i šetajte.

Telefon

Ako ste primijetili da vam glavobolja nastupa nakon dugotrajnog igranja Angry birds na telefonu, možda je vrijeme da malo smanjite igranje igrica. Svjetlost sa telefona aktivira mrežnjače i nerve smještene odmah iza oka što dovodi do naprezanja očiju, a samim tim i do glavobolje. Ovo važi i za računare, posebno laptope.

Sijevanje i grmljavina

Ako vas glava boli svaki put kad vani sijeva, niste jedini. Jedno istraživanje je pokazalo da onima koji pate od hroničnih glavobolja, rizik za glavobolju se povećava za 31 posto kad vani sijeva. Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju elektromagnetnim talasima, povećanom zagađenosti zraka koju izaziva sijevanje i otpuštanjem gljivičnih spora.

Svađa

Ljutnja zaista može fizički boliti i to u vidu glavobolje. Ljutnja i svađa mogu uzrokovati napetost u zadnjem dijelu glave i vrata što izaziva tenzijsku glavobolju. Kad smo bijesni i anksiozni, dišemo brzo i kratko što utječe na skupljanje krvnih sudova. Sljedeći put kad osjetite napad glavobolje tokom svađe, pokušajte se smiriti, duboko disati i opustiti napetost vrata i glave.

Menstrucija

Pad estrogena prije mjesečnog ciklusa kod žena može izazvati glavobolje, jer u tom slučaju krvni sudovi se šire, a mišići grče. Od 50 do 75 posto žena, koje pate od migrena, napade osjećaju upravo prije ili za vrijeme ciklusa.

Torbica

Ako vam je torbica teža od pet kilograma, vjerovatno će izazvati istezanje vratnih mišića. Ako znate da ćete duže hodati sa teškom torbicom, prebacite je preko oba ramena.

Dehidracija

Stručnjaci kažu da ukoliko ne uzimamo dovoljno tečnosti tokom dana, utječemo da se krvni sudovi u mozku smanjuju, a time se smanjuje i snabdjevenost mozga krvlju i kiseonikom, što dovodi do glavobolje. Osjećajem žeđi naše tijelo nam ustvari poručuje da smo već malo dehidrirali i zato pazite da pijete dovoljno tečnosti tokom dana.

Ne propustite