10 pitanja koje se većina trudnica srami pitati svog ginekologa

Mame i bebe
10 pitanja koje se većina trudnica srami pitati svog ginekologa
To su normalna trudnička pitanja.

Ovo uopće nisu sramotna pitanja, to su normalna trudnička pitanja, a za sve vas koji se i dalje sramite - evo vam i odgovora na njih.

Što ako mi se dogodi velika nužda tokom poroda?
Imajte na umu da porođaj nije javni nastup, ljudi u rađaoni susreću se s njim svakodnevno i zadnje što trebate u rađaoni je sram. Posvetite se samom činu rađanja. 
 
Hoću li se rastegnuti „tamo dolje“?
Mišići vagine rastežu se tokom poroda, no kasnije se vraćaju u svoj prvotni položaj. Kegelove vježbe se preporučuju upravo iz tog razloga, kako bi se mišići brže oporavili.
 
Jesam li dobila previše kilograma u trudnoći?
Nakupljanje kilograma u trudnoći normalna je stvar koje se ne trebate stidjeti. Razgovarati s doktorom o vašim kilogramima vrlo je bitno jer je to važna činjenica o napredovanju trudnoće i razvoju djeteta. Trudnoća je period života kada ne smijete lagati o kilogramima.
 
Hoću li moći kontrolirati mjehur nakon poroda?
Iako je neposredno nakon poroda nešto teže kontrolirati mjehur, već za nekoliko dana sve se polako vraća u prvotno stanje. Ovo je još jedan razlog za redovito izvođenje Kegelovih vježbi. Već mjesec dana nakon poroda mogućnost kontroliranja mjehura, uz redovito izvođenje vježbi, mogla bi biti jednaka kao i prije trudnoće.
 
Možemo li ozlijediti dijete seksom u trudnoći?
Dijete je jako dobro zaštićeno u vašoj maternici i nema razloga za zabrinutost da bi bilo kakve seksualne aktivnosti mogle nauditi djetetu. 

Zašto je seks nakon poroda bolan?
Žene nakon poroda, osobito one koje doje, zbog visoke razine estrogena često imaju problem sa suhoćom rodnice. Ako osjećate da niste spremne za seksualne odnose, dajte svom tijelu još malo vremena da odmori. Ali ako ste psihički spremne za seks, savjetujemo korištenje lubrikanta.
 
Je li normalno imati obilan iscjedak tijekom trudnoće?
Da, to je sasvim normalno. Hormoni u tijelu trudnice divljaju, protok krvi je povećan, osobito u području zdjelice, tako da je obilniji iscjedak potpuno bezopasan. Ukoliko se uz iscjedak pojavi bol, peckanje ili svrbež, odmah posjetite liječnika.
 
Je li normalno stalno imati plinove u trudnoći?
Hormonalne promjene smanjuju rad probavnog sustava, a mučnine i nadutost podrazumijevaju se u trudnoći. Stoga su plinovi sasvim normalni u trudnoći, osobito u prvom tromjesečju, nakon čega bi se stanje trebalo popraviti. 
 
Je li normalno imati probavne tegobe u trudnoći?
Zatvor, refluks kiseline i probavne smetnje sastavni su dio svake trudnoće. Kod ovog problema možete sami sebi pomoći promjenom prehrambenih navika. Dodavanje kima u hranu pomoći će oslobađanju vjetrova kod nadutosti. Protiv zatvora se borite hranom bogatom vlaknima, voćem, povrćem i pijte dovoljno tekućine. Žgaravicu pobijedite češćim i manjim obrocima, izbjegavajte začinjenu i kiselu hranu.
 
Što ako prespavam trudove?

Prave trudove ćete jasno prepoznati, dok su lažni znatno slabiji i ukoliko ih uspijete prespavati, učinit ćete si uslugu. Pobrinite se da torba za bolnicu bude spremna, pa ako trudovi i započnu usred noći, bit ćete spremne za odlazak u bolnicu.

Ne propustite