Pravila za SIGURNU VOŽNJU kojih bi se trebao pridržavati SVAKI RODITELJ

Mame i bebe
Pravila za SIGURNU VOŽNJU kojih bi se trebao pridržavati SVAKI RODITELJ
Bez obzira na to koliko dijete ne voljelo sjedalicu ne smijete njihovu sigurnost stavljati na kocku. Držanje u naručju ne pruža nikakvu zaštitu, baš kao i neispravno postavljanje i vezanje djece u autosjedalici.

Dok neke bebe zaspu u autosjedalici već dok palite auto, neke od samog pogleda na autosjedalicu briznu u plač. Bez obzira na to koliko dijete ne voljelo sjedalicu ne smijete njihovu sigurnost stavljati na kocku. Držanje u naručju ne pruža nikakvu zaštitu, baš kao i neispravno postavljanje i vezanje djece u autosjedalici.

Težina, visina i dob djeteta važni su faktori prilikom odabira autosjedalice

Potražite pomoć educiranih prodavača
Istraživanja pokazuju kako se rizik od ozbiljnih ozljeda smanjuje za 71% kada je dijete propisno smješteno i vezano u autosjedalici. Prilikom kupnje autosjedalice u trgovini uvijek potražite pomoć educiranog osoblja koje zna kako pravilno postaviti sjedalicu u vaš automobil. Važno je da možete autosjedalicu dobro učvrstiti, stoga je nastojte isprobati prije nego je kupite.

Primjerena sjedalica
Najvažniji faktori na koje morate obratiti pozornost prilikom smještanja djeteta u autosjedalicu su njihova težina, visina i dob. Preporuka je dijete što dulje voziti u autosjedalici niže grupe, sve dok tu autosjedalicu ne preraste po težini ili visini.

Uz to, važno je da sjedalica ima certifikat ECE koji dokazuje kako ta sjedalica zadovoljava sve propisane standarde. Važno je da sjedalica ima i atest kako bi bili sigurni da će djetetu pružiti zaštitu u slučaju sudara. Na autosjedalici potražite narančastu naljepnicu s oznakom ECE R44.

Pravilno vezanje
Samo ako su pojasevi autosjedalice provučeni kroz ispravne rupe, autosjedalica može pružiti optimalnu zaštitu.

Redovno provjeravanje
Pobrinite se da svakih nekoliko tjedana provjeravate autosjedalicu kako bi provjerili treba li je možda još malo stegnuti i dodatno učvrstiti. Na naslonu autosjedalice obično se nalaze tri reda sa po dva proreza iz kojih izlaze pojasevi autosjedalice. Oni prate rast djeteta pa je pojaseve autosjedalice potrebno s vremena na vrijeme premještati na viši nivo.

Pravilo jednog prsta
Između trake pojasa i bebine ključne kosti ili prsnog koša kod male djece, ne smije biti više prostora od debljine jednog prsta. Uvijek provjerite je li kopča pravilno zakopčana.

Obratite pažnju na tkaninu 
Odaberite autosjedalicu s tkaninom koju je lako čistiti. Uz to, tamniji uzorci i tkanina mogu bolje sakriti mrlje. Djeca često jedu i piju u svojim autosjedalicama stoga sigurno želite izabrati onu koju je lako održavati.

Ne propustite