Mapa: Gradovi budućnosti, San Francisco je na vrhu liste gradova budućnosti.

Zanimljivosti
Mapa: Gradovi budućnosti, San Francisco je na vrhu liste gradova budućnosti.
Urbanim i razvojem tehnologije i ljudskih zanimanja, sve više stanovnika planete odlučuje se za život u gradovima.

Globalna konstultantska kompanija AT Kearney rangirala je 128 svjetskih gradova po važnosti u budućnosti, a za tu računicu su koristili razne varijable. Kalkulirani su dobrobit građana, ekonomija, inovacije i način upravljanja.

Urbanim i razvojem tehnologije i ljudskih zanimanja, sve više stanovnika planete odlučuje se za život u gradovima. Prema procjenama demografa, do 2050. godine dvije trećine Zemljana obitavat će u gradskim sredinama, a trenutno je odnos 50:50 posto.

No, sve to iziskuje razvoj urbanih centara, infrastrukturno unapređenje, tehnološke inovacije, razvoj planiranja i regulacija, zaštitu okoliša...

Globalna konstultantska kompanija AT Kearney rangirala je 128 svjetskih gradova po važnosti u budućnosti.

mapa


Među pet na vrhu nalaze se tri američke, te po jedna britanska i francuska metropola.

5. Boston (SAD)

Prema kalkulacijama AT Kearneyja, u Bostonu je procvalo poduzetništvo proteklih godina. Ipak, ovaj grad je pao sa trećeg mjesta od prošle godine. Historijski važan grad dugoročno je fokusiran na biotehnologiju i dom je nekih od najboljih univerziteta svijeta poput Harvarda i MIT-a.

4. London (Engleska)

London se na dobrom četvrtom mjestu nalazi već godinama zahvaljujući pristupu kulturnim sadržajima i talentiranoj radnoj snazi. Glavni grad Engleske osvojio je prvo mjesto u šest mjerenih oblasti u posljednjoj kalkulaciji, među kojima su vrhunske uslužne kompanije, broj ureda novinskih agencija, sportska takmičenja, međunarodni turisti i međunarodna studentska populacija.

3. Pariz (Francuska)

Pariz je glavni izazivač većim američkim gradovima u budućoj važnosti i konkurentnosti. Francuska prijestolnica se popela deset mjesta od 2016. godine. U Parizu je sve više poslovnih inkubatora i ima značajan rast privatnih investicija i domaćih i stranih investitora.

2. New York (SAD)

Između 2016. i 2017. godine, New York drži čvrsto drugo mjesto ove liste. Smatran svjetskim centrom mode, finansija, medija i tehnologije, ovaj grad ima najbolje rezultate u poslovnim aktivnostima, političkom angažmanu i ljudskom kapitalu. Također je predvodnik u tržištima kapitala i lokalnim institucijama koje imaju globalan doseg.

1. San Francisco (SAD)

Ovo je sedma godina u kojoj AT Kearney objavljuje ovaj poredak gradova, a San Francisco, svjetska prijestolnica tehnologije, sve vrijeme je na prvom mjestu zbog snage u sektoru inovacija. Grad se nalazi na sjeveru Silikonske doline, tehnološkog čvorišta, i ima najbolju lokaciju za privlačenje i zadržavanje globalnog kapitala, ljudi i ideja u narednim godinama. No, koncentracija moći i bogatstva ima i negativnu stranu, San Francisco često kotira kao najskuplje tržište nekretninama u SAD-u.

Izvor: AT Kearney

Ne propustite