Kraj nogometa kakvog poznajemo: Predložene radikalne promjene pravila

Fudbal
Kraj nogometa kakvog poznajemo: Predložene radikalne promjene pravila
Nogomet je u više od sto godina postojanja doživio brojne promjene, ali malo je koja bila tako radikalna kao one koje su predložene ovih dana u dokumentu IFAB-a (International Football Association Board), organizacije koja brine o pravilima nogometne igre.

Nogomet je u više od sto godina postojanja doživio brojne promjene, ali malo je koja bila tako radikalna kao one koje su predložene ovih dana u dokumentu IFAB-a (International Football Association Board), organizacije koja brine o pravilima nogometne igre. 

Zamislite nogometnu utakmicu u kojoj poluvrijeme traje 30 minuta, a vrijeme se zaustavlja kod svakog auta, kornera i prekida. To je samo jedan od prijedloga koji će, ako bude prihvaćen, do temelja promijeniti nogometnu igru. 

Stručnjaci su izračunali da se u 90 minuta utakmice, tek 60 minuta igra aktivan nogomet, a u IFAB-u smatraju da bi takve promjene dovele do aktivnije igre i manje odugovlačenja. Jedan od ciljeva predloženih promjena je i povećanje atraktivnosti, pa jedno od pravila dopušta nogometašima da slobodni udarac izvedu driblingom ili dodaju loptu sami sebi. Razmatra se i pravilo da igrač nakon neuspjelog jedanaesterca ne može iz odbijanca zabiti gol, kao i mogućnost da se vrijeme sa sučevog sata prikazuje i na stadionu.

 

Ni treneri ni igrači više neće moći tratiti vrijeme

Promjenama se želi popraviti ponašanje nogometaša na travnjaku i povećati razinu poštovanja među igračima, kao i fair-play. Većina prijedloga odnosi se na borbu protiv namjernog trošenja vremena, pa bi se, uz već spomenute mjere, i vratarima zabranilo da drže loptu dulje od šest sekundi.

Suci bi zaustavljali vrijeme u trenutku kada je dosuđen penal do trenutka kada je izveden udarac te od kada je gol postignut dok lopta ponovo ne krene s centra. Vrijeme bi se zaustavljalo i kod ozljeda igrača kojima je potrebna pomoć na travnjaku, kao i u trenutku kada sudac dijeli žute i crvene kartone. Ni treneri više ne bi mogli tratiti vrijeme jer bi se sat zaustavljao kod svake izmjene igrača, a zamijenjene nogometaše više nećemo gledati kako šeću do sredine terena već bi morali teren napustiti uz najbližu aut liniju. 

Posebno je zanimljiva opcija da igrač krene u dribling iz slobodnog udarca, čime bi se, smatraju predlagatelji, povećala atraktivnost. Igrač bi mogao iz slobodnog udarca i kornera dodati loptu samom sebi. Nakon gol-auta lopta bi se morala ubaciti u igru na istoj strani na kojoj je i izašla van.

 

Za "božju ruku" - isključenje

Detaljnije bi se uredilo i pravilo o igranju rukom. Igrač koji zabije ili obrani gol rukom dobio bi izravni crveni karton, a golman koji u ruke primi dodavanje svog suigrača automatski bi skrivio penal. Sudac bi imao pravo dodijeliti gol ako igrač rukom zaustavi loptu pred gol linijom. 

Zanimljivo je i pravilo prema kojem sudac ne bi mogao označiti kraj poluvremena ili utakmice sve dok lopta ne ode izvan terena. 

Da ovo nisu samo prazne priče pokazuje činjenica da su neki od prijedloga IFAB-a već u fazi testiranja. Tako je nedavno u Hrvatskoj na U17 Euru prvi put testiran novi sustav izvođenja jedanaesteraca po principu "ABBA" (prvo penal izvodi momčad A, pa dvaput momčad B, pa dvaput momčad A, itd.), a dobro je prihvaćeno i pravilo da samo kapetani smiju komunicirati sa sucem utakmice.

Ne propustite