4 razloga zašto da volite svoju svekrvu…

Praktična žena
4 razloga  zašto da volite svoju svekrvu…
Ona je odgajala muškarca kojeg volite.

Odnos snahe i svekrve oduvijek je bio problematičan, toliko da se od davnina vjeruje da ove dvije žene nikako ne mogu da funkcionišu zajedno. Mišljenje psihologa jeste da se u biti ovog problema nalazi borba za sinovljevu, odnosno muževljevu ljubav.

Nerijetko se dešava da odnos žene sa majkom njenog partnera bude zatrovan konfliktima i nerazumijevanjem. Ona je odgajala muškarca kojeg volite, navikla je da se određene stvari rade na određeni način, i sad ste se vi udali za njega i imate vlastiti pristup svakodnevici, a i vlastito mišljenje. Što, pokazaće se, nije uvijek plus.

Kako ne biste ugrozili brak ili još važnije, vlastiti duševni mir, imajte razumijevanja. Čak i u onim situacijama kad to zahtijeva ulaganje određenog napora.

Probajte da se stavite u njenu situaciju. I kad mislite da nema izlaza, sjetite se ovih nekoliko stvari:

1. Voli vašu djecu beskrajno

A nane su neprocjenjiva dragocjenost u životu svakog djeteta. Nađite načina da volite ženu koja bi život dala za vašu djecu. I nemojte nikad da zaboravite da je istinski blagoslov kad dijete raste okruženo ljubavlju, roditeljskom, ali i onom koju nesebično daju nane i dede.

2. Ona ima iskustvo koje vi nemate

Uveliko je radila neke stvari vjerovatno dok ste vi još bili u pelenama. Decenije iskustva su iza nje, i to iskustva koje bi trebalo da poštujete, a možda ponešto iz njega i da naučite.

3. Ona je odgojila muškarca kojeg volite

To nikad nemojte da zaboravite, i na tome bi uvijek trebalo da joj budete zahvalni. Čak i kad vam ide na živce, čak i kad hiljaditi put kritikuje vaše kuhanje, ili vaše peglanje. Jer, zaljubili ste se u muškarca kojeg je ona podigla i vaspitala.

4. U najvećem broju slučajeva zaista uvijek ima najbolje namjere

Čak i kad vas nervira, čak i kad vam dijeli savjete koji vam nisu potrebni. Čak i ako su njeni savjeti u direktnoj suprotnosti sa vašim stavovima, ona ih daje iz ljubavi i želje da pomogne. A to bi trebalo da se računa, zar ne?

I nemojte da zaboravite jedno: ako imate sina, jednom ćete i vi biti u njenoj koži. Ponašajte se prema svojoj svekrvi onako kako biste voljeli da se jednog dana žena vašeg sina ponaša prema vama.

Nije uvijek lako poslušati ove savjete, naravno, ali na duge staze, ako pokušate da u ljudima, pa i svojoj svekrvi, uvijek vidite samo ono najbolje, život će vam biti ljepši, lakši i sretniji.

Ne propustite