Konzumacijom ŠEĆERA uništavate svoje tijelo ali i PSIHU! Pogledajte kako djeluje šećer!

Zanimljivosti
Konzumacijom ŠEĆERA uništavate svoje tijelo ali i PSIHU! Pogledajte kako djeluje šećer!
Borite li se s aknama ili imate artritis, ili bilo kakav oblik upale u svom organizmu - ne jedite slatko

Ta slatka ozloglašena tvar muti nam vodu na svim poljima - prehrani, zdravlju, osjećajima, a sa sobom vuku još neke grozne simptome o kojima uglavnom pojma nemamo, a čak i ako znamo, uglavnom ne marimo. 


Za malo slatkog užitka, sebi učinili ste ustvari ovo:

1. Konstantno hranite svoje upale

Borite li se s aknama ili imate artritis, ili bilo kakav oblik upale u svom organizmu - ne jedite slatko, ne šećerite te upale jer šećer postaje plodno tlo za bakterije. Tako će čak i upaljeno grlo s toplim zašećerenim čajem zapravo dobiti beskoristan, čak pomalo i štetan lijek.


2. Postarali ste svoju kožu

Kada dođe u krvotok, šećer se kemijski povezuje s proteinima poput kolagena i elastina koji osiguravaju mladost kože, a koje šećer u interakciji zapravo uništava. To dovodi do disbalansa pa koža postaje suha i naborana, s tim da šećer istovremeno proizvodi nove štetne tvari koje kožu čine još osjetljivijom. Posebno pod utjecajem sunčevih zraka.

I tako koža još brže stari, pa vi odlučite hoćete li ovo ljeto na suncu jesti kupovni sladoled ili ćete se radije osladiti voćkom iz bogatog ljetnog asortimana. 


3. Začepljujete se

Nekad davno liječnici su mislili da je glavni uzročnik kardiovaskularnih bolesti, odnosno zakrčenih vena velika količina masti, to jest holesterola. Onda su došli do otkrića da je mast loša za vene, ali ni u ludilu toliko loša kao šećeri koji - pazite sada - oštećuju stijenke krvnih žila dajući holesterolu tako bolju priliku da se prilijepi na njih, tim više što je šećer tako prokleto ljepljiv. I tako šećer postaje krivac za povećanu razinu holesterola u krvi i žile koje postaju sve neprohodnije.

4. Oglupljuje vas i doslovno čini ludima

Istraživanja su pokazala da šećer može uzrokovati depresiju. To se događa jer isti smanjuje razinu hormona BDNF, što je inače veliki problem kod osoba s depresijom i shizofrenijom.

Druge studije impliciraju da previše šećera može povećati anksioznost (koju pokušavamo ublažiti jedući nešto slatko - ironija, znamo).

A jedan eksperiment pokazao je da su štakori postali puno gluplji zbog šećera. Znanstvenici to povezuju sa svojstvom šećera koje oštećuje veze stanica mozga odgovornih za učenje i pamćenje.


I tako, dok vi nesmetano uživate u malo slatkoga, istovremeno ulažete u sve skuplje kreme za lice, borite se s aknama, plaćate preparate za podizanje imuniteta, klonite se masnoga, borite se s promjenama raspoloženja i lošom krvnom slikom.  


Malo užitka za baš grozne nuspojave. Ne mislite li?

(Novi.ba/index.hr)

Ne propustite