Naučnici otkrili novi antibiotik u ZEMLJIŠTU u Italiji koji UBIJA veliki broj bakterija

Zanimljivosti
Naučnici otkrili novi antibiotik u ZEMLJIŠTU u Italiji koji UBIJA veliki broj bakterija
Efikasan protiv bakterija otpornih na već poznate antibiotike.

Američki naučnici otkrili su u uzorku zemljišta u Italiji novi antibiotik, koji je efikasan protiv bakterija otpornih na već poznate antibiotike. 

Ovaj novi antibiotik, proizvod jednog mikroba, nazvan je "pseudouridimicin" (PUM), pronađen je u uzorku zemljišta iz Italije, tačnije u jednoj bakteriji koja se nalazi u zemljištu, navodi AFP.

Antibiotik je tokom laboratorijskog testiranja mogao da uništi širok spektar bakterija i izliječio je miševe inficirane šarlahom.

Detalji pronalaska objavljeni su u četvrtak u naučnom žurnalu u SAD pod imenom „Sel” „Pseudouridimicin” neutrališe enzim pod nazivom polimeraza, koji je neophodan za gotovo sve funkcije svakog organizma, a zbog svog mehanizma akcije, novi antibiotik ima 10 puta manju šansu da izazove imunitet na svoje dejstvo nego svi ostali ljekovi na tržištu.

„PUM” je uspješno eliminisao više od 20 vrsta bakterija u eksperimentima i pokazao se posebno efektan protiv streptokoka i stafilokoka, čijih nekoliko vrsta je otporno na dosta antibiotika.

Naučnici su naveli da će klinička ispitivanja o novom antibiotiku početi u naredne tri godine i da bi lijek mogao da se nađe na tržištu za desetak godina, saopštili su istraživači na Ratgers-Nju Brunsvik univerzitetu u Nju Džerzi i iz italijanske biotehnološke kompanije „Najkons”..

 

Ne propustite