Pirate Bay bi mogao postati nedostupan u Europi

Nauka i tehnologija
Pirate Bay bi mogao postati nedostupan u Europi
The Pirate Bay ostaje jedan od najvećih piratskih sajtova na svijetu.

The Pirate Bay ostaje jedan od najvećih piratskih sajtova na svijetu.
Tokom posljednje decenije, ovaj sajt je naizmjenično ukidan, ponovo otvaran i konstantno optuživan, a jedan od sudskih sporova sada se privodi kraju.

Evropski sud pravde naložio je holandskim internet provajderima da blokiraju pristup korisnika The Pirate Bay sajtu, zato što im omogućava da dođu do piratizovanih materijala.

"Upravljanje onlajn platformom za dijeljenje sadržaja zaštićenih autorskim pravima kao što je 'The Pirate Bay', krši ta prava", zaključak je Evropskog suda pravde, što bi moglo da otvori vrata za druge internet provajdere da blokiraju pristup svojim korisnicima tom i ostalim torrent sajtovima.

Slučaj se pred sudom vodi od 2009. nakon što je antipiratska grupa BREIN pokrenula tužbu protiv holandskih provajdera Ziggo i XS4ALL.

Okružni sud u Hagu je 2012. presudio da provajderi moraju blokirati pristup korisnika spornom sajtu, ali Ziggo i XS4ALL uspješno su obrnuli presudu dvije godine kasnije. Slučaj je na kraju završio pred Evropskim sudom pravde, odnosno najvišom instancom.

Ne propustite