Jeste li ikad čuli za ovu NEIZLJEČIVU bolest - SINDROM NEMIRNIH NOGU?

Zanimljivosti
Jeste li ikad čuli za ovu NEIZLJEČIVU bolest - SINDROM NEMIRNIH NOGU?
Sindrom nemirnih nogu čest je neurološki poremećaj kojemu još uvijek ne znamo uzrok i koji se ne može izliječiti

Sindrom nemirnih nogu  (Restless LegssSndrome - RLS) učestaliji je kod osoba starijih od 40 godina, no od njega pate i mlađi ljudi i djeca. Češći je kod žena, nego kod muškaraca. Sindrom nemirnih nogu može uvelike narušiti kvalitetu spavanja, a time i života, ako se ne liječi.

Simptomi sindroma nemirnih nogu

Simptomi su raznoliki i često teško opisivi - od žarenja, trzanja, peckanja, mravaca u nogama, neopisive potrebe za micanjem nogama i trzanje nogama,  grčenje, bolovi u nogama.

Uzroci sindroma nemirnih nogu

Ovaj poremećaj 1944. opisao je Karl A. Ekomb te se naziva i Ekbomov sindrom. Do današnjeg dana uzrok mu nije otkriven, a zbog teško opisivih simptma često se pogrešno dijagnosticira. 

Primarni ili idiopatski sindrom nemirnih nogu ima veze s disfunkcijom dopaminergičkog sustava, što objašnjava i vrijeme pojavljivanja RLS-a - pojačava se u večernjim satima i noću kada razina dopamina u tijelu opada.

Sekundarni sindrom nemirnih nogu javlja se u trudnoći te kod manjka željeza u krvi ili kod bolesti bubrega.

Postavljanje dijagnoze

Liječnik određuje dijagnozu nakon razgovora s pacijentom i na temelju kliničke slike. U određivanju dijagnoze koristi se standardizirani upitnik tzv. IRLSSG (International RLS Study Group) koji sadrži ova četiri pitanja: 

1. Imate li, ili ponekad osjećate, ponavljajuće neugodne osjete ili senzacije u nogama dok sjedite ili ležite?

2. Imate li, ili ponekad osjećate, ponavljajuću potrebu za pomicanjem nogu dok sjedite ili ležite?

3. Pogoršavaju li se ovi simptomi (neugodne senzacije i potrebe za pomicanjem nogu) za vrijeme odmora (sjedenje, ležanej), a manje su izraženi ili ih uopće nema dok se krećete?

4. Pogoršavaju li se ovi simptomi uvečer i tijekom noći u odnosu na ujutro?

Odgovori na pitanja boduju se od 4 do deset. Najviše bodova, znači i najteži oblik sindroma. Kako bi se dijagnosticirao sindrom nemirnih nogu liječnik treba isključiti moguće vaskularne i bubrežne bolesti.

Liječenje sindroma nemirnih nogu:

Ova bolest zasad nema lijeka, no neki lijekovi je mogu ublažiti. U liječenju se koriste agonisti dopamina te levodop i antiepileptici, ukoliko je riječ o težem poremećaju.

Osobe koje pate od slabijeg sindroma nemirnih nogu i ne trebaju lijekove, mogu si same pomoći na nekoliko načina:

-dizanjem kvalitete sna što uključuje odlazak na počinak u isto vrijeme i buđenje u isto vrijeme, uklanjanje elektronskih uređaja iz spavaće sobe, izbjegavanje kofeina u poslijepodnevnim satima i kasne večere 
-preporučuje se i vježbanje joge jer kroz disanje i istezanje joga ublažava sindrom nemirnih nogu 
-preporučuje se i masaža

Ne propustite