SINDIKAT PROFESIONALNIH FUDBALERA BIH: Ako Sloboda ne plati dugove prvenstvo je neregularno!

Fudbal
SINDIKAT PROFESIONALNIH FUDBALERA BIH: Ako Sloboda ne plati dugove prvenstvo je neregularno!
Saopštenje koje je pokrenulo mnoga pitanja

Na Drugostepenoj komisiji za licenciranje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, Sloboda je dobila “uslovnu licencu” i Tuzlacima je postavljen rok do devetog juna da isplate potraživanja koja imaju njihovi biši fudbaleri.

Zaključno sa današnjim danom na Tušnju ili nisu platili cijeli iznos ili nisu čak ništa, a povodom cijele situacije oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Za širu fudbalsku javnost jako bitan, a za nogometnu/fudbalsku Tuzlu najbitniji.

Drugostepena komisija za licenciranje N/FSBiH je 09.06.2017. godine odredila kao posljednji rok za isplatu duga, kada je tuzlanskoj Slobodi dala uslovnu licencu za nastup u Premijer ligi BiH u sezoni 2017/18.

Svi već napamet iz naših saopštenja znaju da je Sloboda obavezana da Ivanu Kostiću isplati 60.000 KM, Ivanu Fatiću 29.337 KM (15.000 EUR), Mahiru Kariću 18.000 KM, Damiru Mehidiću 15.400 KM i Miljanu Govedarici 12.400 KM.

Svi već napamet znaju šta je sve Sloboda pokušavala da učini kako bi izbjegla plaćanje duga, ali su joj raznorazne mujkanacije i pravne vratolomije pravovremenim djelovanjem Sindikata i dosljednom primjenom Pravilnika o licenciranju od strane organa N/FSBiH osujećene.

Sve do 09.06.2017. godine.

Tog dana je Sloboda, naravno ukoliko uopšte želi da se takmiči u Premijer ligi BiH (igrala je Sloboda skoro i u konkurenciji prvoligaša iz FBiH, pa joj se to društvo možda više sviđa), morala isplatiti gore navedene iznose, jer su nadležni organi N/FSBiH utvrdili da je to dug koji je postojao na dan 31.12.2016. godine.

I tako, kako to biva u bh. nogometu/fudbalu, prizma se iskrivi, igralište se ne pokosi, pertla se odveže, penal se izmisli, ofsajd se ne vidi, zub ili dva se izbiju, gol linija se izboliči, pravila se zanemare, a odluke pogaze.

Tako dođe 09.06.2017. godine i Sloboda Kostiću umjesto 60.000 KM isplati 28.500 KM, Mehidiću umjesto 15.400 KM isplati 3.400 KM, a Govedarici umjesto 12.400 KM isplati 1.800 KM. Još su oni pravi srećnici, jer Karić i Fatić, koji za koji dan treba da postane otac, nisu dobili ni jednu KM koju su pošteno zaradili.

Kako je Sloboda došla do isplaćenih iznosa nije jasno ni najsposobnijim upravljačima bh. prezaduženih državnih, entitetskih, kantonalnih, općinskih i opštinskih ‘iz-šupljeg-u-prazno’ budžeta.

Kako se 15.000 EUR pretvori u ništa? Ili 12.400 KM u 1.800 KM? Može li nam iko iz Slobode dati recept za ovu magiju? Mnogi žiranti bi dali sve što imaju za ovu matematiku, samo da više ne vraćaju tuđe dugove.

Stoga, Sindikat se još jednom obraća nadležnim organima u N/FSBiH da ostanu dosljedni u primjeni pravila koja su sami odredili i provođenju odluka koje su sami donijeli.

Uslovi stavljeni pred Slobodu nisu ispunjeni. Sloboda nije izvršila svoje obaveze. Uslovna licenca više NE POSTOJI! Ili neka Tuzlaci odmah plate dug ili neka Premijer ligu BiH igra onaj koji ne ostaje dužan fudbalerima. Svaka drugačija odluka sljedeće prvenstvo čini neregularnim, iako ono još nije ni počelo.”

Ne propustite