Čist i udoban madrac u samo nekoliko koraka

Sve za dom
Čist i udoban madrac u samo nekoliko koraka
Nekoliko savjeta kako da vaš madrac uvijek bude čist, a samim tim i udoban.

Trećinu života provodimo spavajući. Za kvalitetan odmor i okrepljujući san zaslužan je dobar madrac. Da bi vaš madrac trajao što duže potrebno ga je održavati i čistiti.

 

Donosimo vam nekoliko savjeta kako jednostavno i lako očistiti madrac.
 

Periodično okretanje

Nekoliko puta godišnje okrećite madrac. To možete raditi svaka tri mjeseca ili dva puta godišnje, u ljeto i zimu. Na ovaj način madrac će se ravnomjerno trošiti. Poželjno je da okretanje vrše dvije osobe jer je madrac težak i lako bi mogao oštetiti podnice ili povrijediti osobu koja ga okreće.

periodicno-okretanje-1
 

Neki madraci imaju “ljetnu” i “zimsku” stranu koje imaju funkciju hlađenja odnosno grijanja.

 

Usisavanje i provjetravanje

Usisavati možete svake dvije ili tri sedmice. Da pojačate učinak pospite madrac sodom bikarbonom i ostavite tako pola sata te nakon toga usisajte. Budite pri tome vrlo nježnji da grubim usisavanjem ne biste oštetili punjenje. Na ovaj način riješit ćete se, u nekoj mjeri, grinja što je posebno važno za osobe koje pate od alergija na prašinu i grinje.

usisavanje-2

Nakon usisavanja ostavite madrac da se prozrači uz otvoren prozor kako bi upio svjež zrak, a otpustio neželjene mirise.

 

“Nezgodne” mrlje

Mrlje od urina najčešće se javljaju na dječijim madracima. Tretirajte ih razrijeđenim sirćetom, a nakon toga krpom namočenom u vodu i blagi deterdžent. Pazite da madrac ne skvasite previše. Pustite da se suši na zraku. Osušeno mjesto pospite sodom bikarbonom, ostavite 30 minuta i potom usisajte.

nezgodne-mrlje-3

Mrlje od krvi obrišite krpom namočenom u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone.

 

Olakšajte si posao

Posteljinu mijenjajte redovno, najmanje jednom sedmično. To će spriječiti nakupljanje neugodnih mirisa na madracu.

posteljina-4

Koristite zaštitne navlake za madrac. One će mu produžiti životni vijek i sačuvat će ga od nezaustavljive prašine koja se s vremenom taloži. Postoje i posebne navlake koje štite od određenog tipa alergije.

Ne propustite