ZAVIRITE U PRVI DRŽAVNI ZATVOR U BiH: Uskoro spremno 350 mjesta za osuđenike

Bosna i Hercegovina
ZAVIRITE U PRVI DRŽAVNI ZATVOR U BiH: Uskoro spremno 350 mjesta za osuđenike
Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je planirano da se tokom ove i početkom 2018. godine krene u fazu popunjavanja kapaciteta Držanog zatvora u Vojkovićima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je planirano da se tokom ove i početkom 2018. godine krene u fazu popunjavanja kapaciteta Držanog zatvora u Vojkovićima.


Grubeša je, obraćajući se novinarima, podsjetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima odavno trebalo da bude završena, ali je zbog sudskog spora podizvođača sa izvođačem radova došlo do totalne obustave radova punih 135 dana u građevinskoj sezoni.

zatvor-1
- Nemamo iskustvo stavljanja zatvora u funkciju. Nama su zatvori još iz doba Austrougarske, zbog čega smo mi iz Ministarstva pravde BiH išli po susjednim zemljama da se upoznamo sa njihovim iskustvima - rekao je ministar Grubeša.

On je naglasio da je svjestan činjenice da su kazneno-popravni zavodi u Republici Srpskoj i Federaciji /FBiH/ prebukirani, te da će Državni zatvor sa kapacitetima od 350 mjesta /300 zatvorenika i 50 pritvorenika/ doprinjeti poboljšanju situacije.

zatvor-2

Grubeša je podsjetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima na 24.000 metara kvadratnih finansirana kreditom Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura, BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacija EU je 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske dva miliona eura i SAD 188.000 dolara za obuku zatvorskog osoblja.

zatvor-3
- Koliko god je izgradnja zatvora velik i skup projekt, posebna pažnja mora se obratiti na zatvorsko osoblje. Ministarstvo pravde BiH je po tom pitanju napravilo Strategiju stavljanja zatvora u funkciju s obzirom da je riječ o kompleksnom procesu, koji ne može biti okončan u jednom danu - poručio je Grubeša.

On je naveo da u ovom trenutku Ministarstvo pravde BiH raspolaže sa 31 pritvorskim policajcem, a da je za zatvor visoke bezbjednosti neophodno provesti obuku za oko 150 osoba.

- Sada već imamo zatvorenike osuđene pred Sudom BiH, njih oko 260 za koje Ministarstvo pravde BiH plaća izdržavanje kazne u zatvorima u Republici Srpskoj i FBiH. Ne možemo ih prebaciti sve odjednom - rekao je Grubeša.

zatvor-5


Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ocijenio je da će se stavljanjem u funkciju zatvora u Vojkovićima smanjiti troškovi ove pravosudne istitucije i poboljšati bezbjednost.

- Osuđenici se nalaze po raznim kazneno-popravnim domovima širom BiH. Ovaj objekat se nalazi prilično blizu Suda BiH i ima evropske standarde izdržavanja zatvorskih kazni - rekao je Debevec.

zatvor-6

On je izrazio uvjerenje da će zatvor u Vojkovićima imati mogućnosti video-konferencija, te da će omogućiti da u rizičnim situacijama pritvorenici i zatvorenici mogu davati iskaze Sudu i Tužilaštvu BiH.

Grubeša i Debevec su istakli da je današnja konferencija za novinare zvanično predstavljanje javnosti kapaciteta zatvora, s obzirom da to neće biti izvodljivo kada se objekat u potpunosti stavi u funkciju, zbog bezbjednosnih razloga.

 

 

(Srna/ foto: Klix)

Ne propustite