Djeca gladuju u najvećoj bolnici u Gazi

Svijet
Djeca gladuju u najvećoj bolnici u Gazi
Kompanija koja snabdijeva bolnički kompleks Al-Shifa hranom je u štrajku jer joj Ministarstvo zdravlja duguje 75.000 dolara.

Kompanija koja snabdijeva bolnički kompleks Al-Shifa hranom je u štrajku jer joj Ministarstvo zdravlja duguje 75.000 dolara.

Bisan Zindah, bolesna palestinska djevočica, leži na bolničkom krevetu i iščekuje svoj svakodnevni obrok, ali ovaj put uzalud. Njena majka primorana je svaki dan donositi tri obroka svojoj kćerki na vlastiti trošak.

Dok je Bisanina majka u mogućnosti obezbijediti novac za kupovinu hrane i donijeti tri puta obrok svom djetetu, druga djevojčica koja leži pored nje ne može se nadati tome zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi njena porodica.

Privatna prehrambena kompanija koja je radila na snabdijevanju bolničkog kompleksa Al-Shifa u gradu Gazi (najveći bolnički kompleks u Pojasu Gaze) stupila je u štrajk, kojim se obustavlja rad od 1. novembra, u znak protesta zbog kašnjenja Ministarstva zdravlja palestinske vlade nacionalnog jedinstva da podmiri njihova novčana potraživanja više od pet mjeseci.

Majka djevojčice koja živi u sjevernom dijelu Pojasa Gaze rekla je za Al Jazeeru da su djeca postala žrtve "unutrašnjih" neslaganja.

"Pripremanje obroka bolesnicima je humanitarni rad i on ne bi trebao imati nikakve veze s politikom", kaže ona i dodaje kako je ovo "okrutan odnos odgovornih prema njihovim problemima. Trebali bi olakšati naše nedaće, a ne dodatno ih povećavati."

U drugoj sobi bolničkog kompleksa Al-Shifa, Umm Wesam Mousleh, sestra jedne pacijentice začuđeno se pita je li moguće da pomoć koja je stigla u Gazu nakon agresije nije dovoljna da se pokriju troškovi ishrane pacijenata.

Umm Wesam je izjavila za Al Jazeeru da su neke porodice pacijenata prinuđene dolaziti u bolnicu u terminima koji nisu predviđeni za posjete kako bi kupili hranu i donijeli je bolesnicima, što izaziva dodatno finansijsko opterećenje u okviru stalne blokade i teških ekonomskih uvjeta.

Bolnički kompleks Al-Shifa već godinama obezbjeđuje obroke podijeljene na osam kategorija, zavisno od posebne dijetalne ishrane pacijenata, preko privatnih firmi izabranih na godišnjim tenderima.

U bolničkom kompleksu Al-Shifa svakodnevno se pripremi gotovo 1.500 obroka za pacijente, što je dio plana medicinskih usluga, prema riječima Hatem Kuta, šefa odjela za ishranu.

Dugovi dobavljačima

Hatem Kuta je rekao za Al Jazeeru da kompanija zadužena za snabdijevanje bolnice hranom nije isplaćena više od pet mjeseci (od najave osnivanja Vlade jedinstva), a mjesečni račun koji se treba isplatiti ovoj firmi iznosi 75.000 dolara.

Ovaj štrajk prouzrokovao je probleme upravi bolnice, budući da je već duže vrijeme zagovarala zabranu nošenja hrane pacijentima, jer bi to moglo imati posljedice na plan liječenja, "a sada su svi ti napori propali."

Što se tiče pronalaska alternative za rješenje ove krize, šef uprave za ishranu tvrdi kako je to veoma teško, ukazujući na neprestane pokušaje da se podstaknu dobrotvorne organizacije i međunarodne institucije o finansiranju privremenog projekta, jer "mi nemamo mogućnosti to uraditi kao vladin sektor."

S druge strane, Ali al-Khatib, predsjednik kompanije Satarco, zadužene za pripremu obroka bolničkom kompleksu Al-Shifa, kaže kako su nepodmirivanja finansijskih obaveza dovela ovu firmu u situaciju da više nije u mogućnosti platiti dugove koje ima kod dobavljača mesa, voća i povrća.

Al-Khatib je za Al Jazeeru potvrdio kako je njegova firma uputila zvanično upozorenje Ministarstvu zdravlja da će 1. novembra stupiti u štrajk zbog nemogućnosti da isplati svoje dugove, "ali odgovora nije bilo".

Al-Khatib priznaje da štrajk nije prikladan korak, istakavši kako je bio prinuđen da donese tu odluku zbog neisplaćenih plata radnicima i potraživanja drugih firmi.

Mamoun Abu Shahla, ministar rada u Vladi jedinstva, obećao je ovoj firmi da će riješiti nastalu krizu još prije 50 dana, ali problem ni do danas nije riješen.

Osama Najjar, glasnogovornik Ministarstva zdravlja, kaže kako je moguće riješiti ovu krizu u okviru bolničkog sektora u Pojasu Gaze, i to na način da se dio naknada za usluge koje uplaćuju građani isplati ovoj kompaniji.

Najjar pojašnjava za Al Jazeeru, u telefonskom razgovoru iz Ramallaha, da Ministrastvo zdravlja u Gazi od građana prikupi gotovo 400.000 šekela (106.000 dolara) mjesečno za usluge koje pruža.

Napomenuo je da će ministar zdravlja Jawad Awad poslati delegaciju iz Ramallaha u Gazu kako bi pregledali ugovore s naftnim, prehrambenim i farmaceutskim kompanijama.

Rješenje ovih problema treba "pronaći u okviru naknada koje se uplaćuju u Pojasu Gaze. Trenutno se čeka na dozvolu Izraela za ulazak ove delegacije u Gazu."

Najjar upozorava da se potraživanja prehrambene kompanije u Gazi ne mogu ni uporediti s potraživanjima pojedinih kompanija na Zapadnoj obali, koja dosežu čak do 100 miliona šekela (26 miliona dolara), ali bez obzira na to one i dalje pružaju svoje usluge pacijentima.

 

Ne propustite