10 načina kako da ublažite opekotine od sunca

Praktična žena
10 načina kako da ublažite opekotine od sunca
Nemojte nositi uske stvari koje vas stežu.

Iako izlaganje suncu može da bude veoma opasno, želja da brzo pocrnimo ili jednostavno razne druge okolnosti mogu da nas navedu da zaboravimo na oprez. Ako ste napravili propust i uspjeli izgorite, evo savjeta koji će vam pomoći da se osjećate bolje

 

1. Oblačite se lagano i komotno

Nemojte nositi uske stvari koje vas stežu i stvaraju toplinu, oblačite se komotnije. Vašoj koži je potrebno da diše kako bi se prže povratila.

 

2. Losioni na bazi mlijeka za hidrataciju

Mast i proteini iz mlijeka smiruju ugrožene predjele kože i stvaraju zaštitni sloj, tako da ako se već i ne kupate u mlijeku, hidratantne kreme ovog tipa su ono što vam je potrebno.

 

3. Jabučni ocat i voda u jednakim razmjerima

Ovaj otopinu stavite u malu prskalicu i svaki put kada osjetite tu nepodnošljivu vrelinu na koži, prskajte! Prvih par dana pošto izgorite koža vam je izuzetno osjetljiva i sam pokret boli. Zato probajte ovaj mali trik koji može opustiti vašu kožu, hladiti je i njegovati, i što je najvažnije, smiruje svrbež.

 

4. Obloga od hladnog jogurta

Jogurt pomaže koži da zacijeli u ovakvim situacijama, a to što je hladan je vrlo opuštajuće. Nakon deset minuta lagano pokupite jogurt krpom ili ručnikom.

 

5. Zobena kaša protiv svrbeža

Ukoliko vas izgorjeli predjeli nesnosno svrbe pokušajte se okupate uz pomoć zobene kaše. Ona potpuno uklanja svrbež, i smiruje izgorjelu kožu. Potpite zob u mlijeku, a onda sve to izblendirajte i sipajte u mlaku vodu. Potopite se cijeli i iskulirajte desetak minuta.

6. Med

Med je prirodni antiseptik, i od velike je pomoći nastradaloj koži. Zato nanesite tamo gdje je potrebno, prekrijte gazom, i sve će biti u redu.

 

7. Aloe vera

 

Ohladite aloe vera gel prije nego što krenete u nanošenje istog. To će vas spasiti ljuštenja kože. Također, ukoliko smatrate da je to potrebno, sipajte gel u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Ovim ledenim oblogama trljati sporno mjesto, što je odlična pomoć u slučaju da ste počeli otići.

 

8. Pijte dosta tekućine

 

U prvih 48 sati pošto izgorite povećajte količinu tekućine koju svakodnevno unosite u organizam. Morate se hidratizirati, kako biste se što prije oporavili.

 

9. Vlažne maramice

Dječje vlažne maramice mogu privremeno uklone bol, tako što ih jednostavno stavite tamo gdje ste izgorjeli dok ne upiju toplinu, i tada promijeniti.

10. Obloge sa crnim čajem

Napravite obloge s crnim čajem, jer one izvlače toplinu i oslobađaju vas boli na vrlo lak i jednostavan način. Sve što je potrebno je da skuhate čaj s nekoliko vrećica, ohladite ga, i nađete mekanu krpu koju ćete potopiti u ohlađen čaj za oblogu.

Ne propustite