Španska djeca među najsiromašnijima u EU

Svijet
Španska djeca među najsiromašnijima u EU
Na jugu zemlje svako treće dijete živi u siromaštvu ili na ivici društvene marginalizacije, a 25 posto djece napusti školu.

Na jugu zemlje svako treće dijete živi u siromaštvu ili na ivici društvene marginalizacije, a 25 posto djece napusti školu.

Siromaštvo, pogotovo rasprostranjeno među najmlađima, jedan je od gorućih problema u svijetu.

U Evropskoj uniji Španija je u grupi zemalja sa najvišim stopama dečijeg siromaštva. Tačnije, samo je u Rumuniji stanje gore kada je o tom problemu riječ.

Juana Borrosa teško je pogodila ekonomska kriza u Španiji. Pedeset mu je godina, posla nema i male su šanse da će ga u skorije vrijeme pronaći. 

Izdržava četveročlanu porodicu naknadom za nezaposlene, koja iznosi 400 eura mjesečno. Kaže da je naglo smanjenje prihoda donijelo i mnoge probleme u porodici.

"Roditelji su često prisiljeni odreći se obroka kako bi djeci osigurali čašu mlijeka. Što se tiče večere... pa mi gotovo i ne večeramo. U najboljem slučaju večeramo krompir, zato što je najjeftiniji", kaže Borroso.

Njegov slučaj nije jedini. Organizacije poput Ayuda en Accion, koja je donedavno finansirala razvojne projekte u zemljama trećeg svijeta, sada osigurava hranu Špancima.

"Trenutno blizu 2,5 miliona djece u Španiji pati od društvene marginalizacije. Pod tim podrazumijevam nedovoljnu ili lošu prehranu i nedostatak školskog pribora. Osim toga, psihološko stanje kroz koje prolaze njihovi roditelji utječe i na njih", kaže Alberto Casado, koordinator organizacije Ayuda en Accion.

Iz Caritasa, koji pripada Katoličkoj crkvi, kažu da hrane blizu 2,5 miliona španskih porodica. Kažu da ta pomoć, iako veoma značajna, nije dovoljna te da nisu u stanju prehraniti sve one kojima je pomoć neophodna.

Nedavni izvještaj UNICEF-a upozorava da je pitanje dječijeg siromaštva najizraženije u južnoj Španiji. Svako treće dijete živi u siromaštvu ili na ivici društvene marginalizacije, a 25 posto djece napusti školu.

Ne propustite