REKORDAN PROFIT POKEMON KOMPANIJE: Zaradili 143 miliona dolara

Internet
REKORDAN PROFIT POKEMON KOMPANIJE: Zaradili 143 miliona dolara
Nakon što je Niantic lansirao igrice Pokemon Go i Pokemon Sun, japanska kompanija Pokemon koja je odgovorna za marketing i licenciranje Pokemon franšize samo je prošle godine uspjela zaraditi 143,3 miliona dolara, što je za 26 puta više od zarade kompanije iz 2015. godine.
 
Serkan Toto, osnivač i kreator japanske industrije video igara Katan Games, analizirao je na svojoj stranici profit kompanije Pokemon. U 2015. godini kompanija je uspjela zaraditi samo 5,6 miliona dolara, a godinu dana prije toga 18,4 miliona dolara.

Toto je pojasio kako je igrica Pokemon Go ključni faktor vrtoglavog porasta zarade kompanije Pokemon.

"Poznato je kako profit može daleko porasti ukoliko programeri lansiraju veliki hit za mobilne uređaje. Kreatori mobilnih igara u Japanu redovno podižu profit za 40 posto i više. Neto zarada kompanije Pokemon je veća od mnogih proizvođača igrica u Japanu, osim nekoliko sretnika koji drže vrh ljestvice zahvaljujući pojedinim aplikacijama", rekao je Toto za Verge.

Pokemon Go je baziran na japanskoj franšizi iz 1990., a jedan od njenih tvoraca je i japanska Pokemon kompanija. Proteklih godina, pored Niantica koji je lansirao Pokemon Go, Nintendo je redovno distribuirao druge Pokemon igrice kao što su Pokemon Black, Pokemon White, Pokemon X, Pokemon Y, Pokemon Omeba Ruby...

Podsjećamo, Niantic je već u prvih sedam dana nakon lansiranja Pokemon Go zaradio skoro 15 miliona dolara. Time je Pokemon Go nadmašio svu zaradu studija Niantic koji je 2012. godine osnovan kao interni Google startup.

Ne propustite