Oslobodite se stresa u samo 10 minuta – sačuvajte svoje zdravlje malim trikovima

Zanimljivosti
Oslobodite se stresa u samo 10 minuta – sačuvajte  svoje zdravlje malim trikovima
Stres je jedan od najvećih uzročnika brojnih bolesti, te općenito lošeg psihofizičkog stanja. Ono što je najgore od svega, od stresa je nemoguće pobjeći, no moguće je smanjiti njegov intenzitet, pa čak se i određenim trenutcima u potpunosti opustiti.

Stres je jedan od najvećih uzročnika brojnih bolesti, te općenito lošeg psihofizičkog stanja. Ono što je najgore od svega, od stresa je nemoguće pobjeći, no moguće je smanjiti njegov intenzitet, pa čak se i određenim trenutcima u potpunosti opustiti.

Svaki putkad se dogodi neka stresnija situacija, većina osoba poželi pobjeći od svega na neko vlastito idealno mjesto u kojemu nema briga ni problema, no znamo da to nije moguće.

Ipak, postoje načini da u vrlo kratkom roku, pa čak i na desetak minuta, „otresete“ kritične razine stresa, što će vam omogućiti da nastavite sa svojim obavezama, te sačuvate svoje fizičko i psihičko zdravlje.  

Evo nekoliko savjeta koje preporuča Martha Stewart.

Aromaterapija lavandom
Brojne studije pokazale su da aromaterapija eteričnim uljem lavande pomaže u smirenju, pa je vrlo često upotrebljavaju osobe koje imaju problema sa spavanjem. No, činjenica je da djeluje umirujuće na naša osjetila. Samo nekoliko minuta mira i mirisa lavande i osjećat ćete se bolje i opuštenije.  

Novi hobi
Općenito, hobi je odlična stvar za oslobađanje od stresa, a novi hobi u kojem uživate može u vama probuditi meditacijsku fazu opuštanja i „čišćenja“ mozga od svih drugih briga i problema.

Prakticirajte jogu
Jogu možete prakticirati bilo gdje, posebno klasičnije sjedeće ili stajaće poze. Poza orao, primjerice, posebno je dobra za uklanjanje simptoma stresa, jer otvara ramena i oslobađa vrat od napetosti.

Popijte šalicu čaja
Šalica toploga zelenog čaja (maksimalno namakanje listića dvije minute), čaja od mente ili kamilice, pa čak i kombinacija tih čajeva, može u svega nekoliko minuta odlično djelovati na smirenje organizma.

Isključite elektroniku
Svijet neće propasti ako na desetak minuta (a ako je moguće i duže) isključite telefone, mobitele, kompjutere, televizore i barem deset minuta budite bez njih. Popijte čašu vode, skuhajte čaj ili jednostavno sjednite ili legnite, sklopite oči, te radite duboke udisaje i izdisaje. Zamislite da ste na mjestu gdje najviše volite biti.

Prošetajte
Mnogi od nas satima sjede za kompjuterima, pričaju na mobitele… Kada osjetite da ste prešli podnošljivu granicu stresa, ustanite i prošetajte desetak minuta. Bilo bi najbolje kada bi to moglo biti na svježem zraku. Kada izađete iz ureda, nemojte ponovno sjesti na neko drugo mjesto. Hodajte, razbistrite um, ako je moguće, udahnite svjež zrak.

Bavite se vrtlarenjem
Samo deset minuta u vrtu može pomoći u smanjenju stresa. Ako nemate vrt, uzgajajte bilje na balkonu ili prozoru. Posvetite im se desetak minuta kada vam treba smirenje i osjećat ćete se mnogo bolje.

Čistite
Čišćenje nereda na radnom stolu može biti samo početak, nastaviti možete s bilo kojim dijelom ureda ili vlastitog doma. Za neke osobe nema bolje opuštanja od čišćenja…

Slušajte omiljenu glazbu
Imate li omiljenu skladbu ili glazbenika, pustite glazbu i usredotočite se na nju. Druga mogućnost je da slušate glazbu koja je namijenjena opuštanju. Vrlo ćete se brzo opustiti, srce će prestati brzo udarati i smanjit će se krvni tlak. Ubrzo ćete se bolje osjećati!

Ne propustite