Ove dvije slike najbolje objašnjavaju POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU!

Mame i bebe
Ove dvije slike najbolje objašnjavaju POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU!
Mogla sam da okačim samo jednu sliku i da se pretvaram da se ništa ne dešava. Međutim, to je opasno. Moramo da prekinemo da vjerujemo u pretpostavku da se poslije porođaja osećamo euforično, jer u jedan od slučajeva to nije tako – rekla je Kejti.

Početkom maja Kejti Divićenco okačila je na Fejsbuku dijve potpuno različite slike. Na jednoj je nasmejana i lijepo obučena sa djecom, a na drugoj gde je umorna, nesretna i u potpunom haosu.

– Mogla sam da okačim samo jednu sliku i da se pretvaram da se ništa ne dešava. Međutim, to je opasno. Moramo da prekinemo da vjerujemo u pretpostavku da se poslije porođaja osećamo euforično, jer u jedan od slučajeva to nije tako – rekla je Kejti.

Ona smatra da su mnoge mame zbunjene i ne žele da priznaju sebi ili drugima svoje osećanja.

– Plašim se da će neko pomisliti da sam slaba, luda ili loša majka. Shvatila sam da sam prolazila kroz taman period, ali na Fejsbuku sam kačila smajliće i nasmijane slike moje dijece.

Postporođajna depresija može trajati nedeljama ili čak mjesecima. Simptomi su: neraspoloženje, česta promjena raspoloženja, gubitak apetita, nesanica, pojačana razdražljivost, nedostatka energije. Isto tako može da se javi gubitak interesovanja za seks, osećanja srama ili krivice, udaljavanje od djeteta, porodice i prijatelja, a u ekstremnim slučajevima i razmišljanje o povrijeđivanju sebe ili djeteta.

– Neophodno je pričati o ovoj pojavi, njenim znacima, simptomima, faktorima rizika, kako bi drugima poslali poruku da nisu sami u ovoj borbi.

Divićenco ima trogodišnju čerku Điju i četvromesečnog sina Dominika. Iako je probleme imala poslije prvog porođaja, za pomoć se obratila kada je na svijet došao Dominik.


Važno je da znate da ovo može da vam se desi iako niste imali problem sa prvim dijetetom. Isto tako, ovo nije nešto što se događa samo mamama, može podjednako da ima isti uticaj na očeve.

– Može da se dogodi vama, vašoj sestri, bratu, prijateljici. Zato je važno razgovarati sa roditeljima, kako bi se na vrijeme uspostavila dijagnoza – poručila je ova hrabra mama.

Ne propustite