Kako će svijet izgledati ako temperatura poraste za četiri stepena: BiH bi mogla biti pretvorena u pustinju

Bosna i Hercegovina
Kako će svijet izgledati ako temperatura poraste za četiri stepena: BiH bi mogla biti pretvorena u pustinju
Polinezija će nestati potopljena ispod valova. Pakistan i Južna Indija bit će napušteni, a Evropa se polako pretvoriti u pustinju.

Polinezija će nestati potopljena ispod valova. Pakistan i Južna Indija bit će napušteni, a Evropa se polako pretvoriti u pustinju. To je svijet za četiri stepena Celzijusa topliji nego što je sada.

S druge strane, zapadna Antarktika više nije ledena i nenaseljena, a sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir postat će svjetske žitnice te dom stotinama miliona klimatskih izbjeglica koje će pristići u te regije.

Bosna i Hercegovina, po ovom scenariju, postaje pustinja - na našem području više neće biti moguć život, kao ni u Hrvatskoj i Sloveniji. Istra će biti pod morem, a područje Srbije imat će potencijal tek kao izvor geotermalne energije.

Danas tek šačica naučnika još sumnja da se klimatske promjene događaju te da ih je potaknuo čovjek,prenosi Avaz.Ipak, ostaje činjenica da mnogi ljudi još teško prihvaćaju činjenicu globalnog zatopljenja, čemu je dijelom razlog i to što je to prikladan način zanemarivanja čovjekova destruktivnog djelovanja na prirodu.

Ako globalna temperatura poraste za četiri stepena, to će dovesti i do povećanja razine svjetskih mora za čak dva metra, što znači da će biti poplavljena obalna područja, na kojima danas žive stotine miliona ljudi. 

Alpe će ostati bez snijega, a južna Evropa postat će pustinja.

Novi Zeland, Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija postat će utočište većini svjetskog stanovništva, jer će biti praktički jedina naseljiva područja.

Sada je vrijeme za kupnju nekretnina na Grenlandu, navodi portal Big Think, pozivajući se na Paraga Khannu, jednog od vodećih svjetskih stratega, višeg naučnog saradnika u Centru za Aziju i globalizaciju na univerzitetu u Singapuru.

Ne propustite