Šarović s Moorom: Podrška projektima ekonomskog povezivanja

Bosna i Hercegovina
Šarović s Moorom: Podrška projektima ekonomskog povezivanja
Na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirka Šarovića i koordinatora ekonomskih i okolišnih aktivnosti OSCE-a u Beču, ambasadora Vuka Žugića i šefa misije OSCE-a u BiH Jonathana Moora predstavljeni su projekti regionalnog ekonomskog povezivanja te aktivnosti Arhus centara OSCE-a, čiji je cilj podrška institucijama BiH kroz programe dobrog upravljanja u oblastima antikorupcije, sprečavanja pranja novca i zaštite okoline.

Na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirka Šarovića i koordinatora ekonomskih i okolišnih aktivnosti OSCE-a u Beču, ambasadora Vuka Žugića i šefa misije OSCE-a u BiH Jonathana  Moora predstavljeni su projekti regionalnog ekonomskog povezivanja te aktivnosti Arhus centara OSCE-a, čiji je cilj podrška institucijama BiH kroz programe dobrog upravljanja u oblastima antikorupcije, sprečavanja pranja novca i zaštite okoline.

Šarović je izrazio punu podršku projektima regionalnog povezivanja, posebno u oblasti trgovine i olakšavanja trgovinske razmjene, a kao primjer dobre prakse navedena je saradnja u okviru CEFTA-e, čije zemlje članice kontinuirano unapređuju saradnju i bilježe napredak u efikasnosti trgovinske razmjene.

Bh. ministar je posebno akcentirao potrebu povezivanja i integrisanog upravljanja rijekama, kao što je aktuelni projekat upravljanja rijekom Drinom, od koga će korist imati svi korisnici voda a posebno stanovništvo  koje živi u slivu rijeke Drine.

Posebno važnim ocijenjena su i pitanja izborne korupcije i zloupotrebe javnih resursa i medija, uz zajednički zaključak da se ti važni problemi moraju rješavati što hitnije i u čemu će svoj doprinos u okviru mandata, dati i misija OSCE-a, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH. 

Ne propustite