Obavezno čistite klime pred sezonu hlađenja

Zanimljivosti
Obavezno čistite klime pred sezonu hlađenja
Pogodno tlo za razmnožavanje bakterija.

Preporuka je da čišćenje klima uređaja radite  jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Klima uređaje treba redovno čistiti jer su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica, a najopasnija je legionela, potencijalno smrtonosna bakterija koju udahnemo. Moguće ju je pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima vazduha, bazenima, ledomatima... One mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana.

Od legionele, odnosno legionarske bolesti, obolijevaju svi uzrasti, djeca vrlo rijetko, a češće stariji ljudi, posebno oni s hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega. Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom. Bolest je oko tri puta češća u kod muškaraca nego žena, a u rizičnoj grupi su  i pušači te alkoholičari.

U početku bolesnik ne kašlje. Nakon 2 do 5 dana javlja se suhi, nadražujući kašalj koji postepeno postaje produktivan, te drugi respiratorni simptomi. Legionarska bolest se liječi antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promjene na plućima vidljive i mjesec dana nakon početka bolesti."

Prevencija je redovno čišćenje klima uređaja u prostorima i zamjena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je da to radite  jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Treba obratiti pažnju i na  klima uređaje u automobilima, i njih treba periodično očistiti.

Takođe, ako ne boravite u vikendici ili apartmanu duže vrijeme, kada prvi put odete tamo, obavezno pustite vodu da curi 10-ak minuta. Pripazite i na mjesta na kojima skupljate kišnicu, a voda je dugo stajala, i takve lokacije su pogodno tlo za razvoj legionele.

Ne propustite